Martin Elkjær i sit helt rette element med løbetøjet på.

Martin Elkjær i sit helt rette element med løbetøjet på.

Et ur som personlig løbetræner

Den seriøse motionsløber Martin Elkjær fra Hornslet har lanceret et website, hvorfra han over nettet vil sælge personligt tilpassede træningsprogrammer. Som værktøj til det har han udviklet et specielt software til løbeure.

Af
Af Morten V. Olesen

Martin Elkjær elsker at løbe, og har i de sidste 15 år tilbragt adskillige timer iført løbesko på veje i både Danmark og ude i Europa. Udover at have gennemført syv maratonløb, blandt andet København, Berlin og Hamborg, så har familiefaderen fra Hornslet også et 100 kilometer løb ved Viborg på CV'et.
Så man kan ikke betvivle, at Martin Elkjær har en passion for at løbe, en passion som han nu gennem sin uddannelse som software ingeniør, vil udnytte professionelt til at hjælpe andre løbere. Det være sig både motionister, som vil trænes op til at gennemføre fem kilometer, som den mere seriøse atlet, der har ambitioner om at gennemføre et maraton.

Ide født af irritation

Den fra Ålborg Universitet uddannede software ingeniør blev for et par år siden lidt irriteret over alle de generelle løbeprogrammer, som man ofte kan finde i blade og på Internettet.
Martin Elkjær er af den opfattelse, at disse træningsprogrammer er for generelle og for svære at følge.
"Derfor mister motionsløbere tit og ofte gejsten og motivationen, og det er en skam", siger Martin Elkjær, med stort engagement i stemmen.
Da han fik sit første løbeur, et værktøj som gør det muligt for atleterne at følge deres løbeture med tilbagelagt distance og hastighed, fik han ideen. Løbeuret var en spændende nyskabning, som software ingeniøren meget hurtigt begyndte tænke, at man kunne videreudvikle.

Softwareprogram

Så der gik en del aftner hjemme i privaten med at udvikle, og snart havde Martin Elkjær lavet et program, der kan få computer og løbeur til at kommunikere med hinanden.
At de to kan ?snakke sammen? gjorde det nu muligt, at lave personligt tilpassede løbeprogrammer på computeren. Programmerne kan så efterfølgende overføres fra computeren. Når man løber med uret på, fortæller det via bip og vibrationer, om man overholder sit træningsprogram.
"Programmet har endda den ekstra feature, at det ved den efterfølgende analyse af løbeturen selv tilpasser sig, så det hele tiden passer til løberen. Denne sidste del med analyse og tilpasning af løbeprogrammet er der ingen der tidligere har lavet, så det kan faktisk kaldes en verdensnyhed", fortæller Martin Elkjær.

Eks-landstræner

Træningsprogrammerne udvikler Martin Elkjær til sine kunder via hjemmesiden www.mintraeningsdagbog.dk, hvor man kan købe personligt tilpassede træningsprogrammer fra fem kilometer til maraton. Kunderne sender via hjemmesiden informationer om deres nuværende kondition ind, og på baggrund af dem udvikler Martin et træningsprogram, som kunden så kan downloade til sit Garmin Løbeur.
Martin Elkjær ved godt, at han ikke har en baggrund som berettiger ham til at agere som professionel løbetræner. Som hjælp til det har han blandt andet allieret sig med den tidligere eliteløber og danske landstræner, Thomas Nolan Hansen, som er arkitekten bag en stor del af de træningsprogrammer som løberne bestiller på hjemmesiden.
"Dette giver mig, og ikke mindst hjemmesidens mange brugere en stor tryghed", påpeger Elkjær, som samtidig fortæller, at hans program er med i et forskningsprojekt ved Århus Universitet, omhandlende løbeskader.

Satser på fuld tid

Martin Elkjær droppede for et halvt år siden sit free lance job som IT konsulent for blandt andet TDC og Logica for at hellige sig projektet på fuld tid. Han er derfor nu rent teknisk nået så langt, at han for tiden kan holde pause i udviklingen.
Så nu vil Martin Elkjær bruge sin tid til at markedsføre sin idè, så han på sigt kan leve af at lave løbeprogrammer. Der arbejdes lige nu på at få mintraeningsdagbog.dk eksponeret i forskellige medier, og i en tid hvor temaet sundhed er højt på dagsordenen, er det bestemt sandsynligt, at Martin Elkjær får sin drøm opfyldt om at kunne leve af løb.

Publiceret 30 June 2010 13:00