Debat:

Hvem rammer brugerbetalingen næste gang?

Af Jonas Dahl, Sundhedsordfører, SF - MF:

"VKOs afskaffelse af gratis fertilitetsbehandling er ikke blot et svigt af en bestemt gruppe: de ufrivilligt barnløse. Afskaffelsen er også en krigserklæring mod princippet om lige adgang til behandling, som det danske sundhedsvæsen hviler på.
Ufrivillig barnløshed anerkendes verden over som en sygdom. Den skyldes ofte den hormonelle forstyrrelse PCO, som rammer hver syvende fødedygtige kvinde og kan gøre det svært at få børn. Det er derfor, at vi i Danmark har ydet gratis hjælp til fertilitetsbehandling ud fra princippet om, at alle sygdomsramte skal kunne få behandling.
Det har tusinder af mennesker, der gerne ville være forældre nydt godt af. Og det har tusindvis af børn også! Men alt det vil regeringen lave om på ved at indføre brugerbetaling på fertilitetsbehandling. Står det til regeringen skal ufrivilligt barnløse fra nu af grave dybt i lommerne, hvis de vil gøre sig håb om at blive forældre.
Dén beslutning er svær at forstå. For hvad har ændret sig ifølge regeringen? Er ufrivillighed barnløshed holdt op med at være en sygdom? Er behandlingen blevet så billig, at alle selv kan betale for den uden problemer? Nej, ingen af delene, heller ikke ifølge VKO selv.
Man kunne så tro, at regeringens beslutning kun skyldes, at den har malet sig op i et økonomisk hjørne, og er nødt til at skære massivt i velfærden. Men nej, de Konservatives politiske ordfører, Henriette Kjær, har understreget, at det ligefrem er en "borgerlig mærkesag" at indføre brugerbetaling på kunstig befrugtning.
Det er altså god konservativ ideologi at udskifte lige adgang til behandling med en skæv. For når regeringen sætter et prisskilt på fertilitetsbehandlingen, gør den reelt set kunstig befrugtning til et privilegium for de rigeste. Prisen på en behandling kan løbe op i titusinder af kroner, og det er kun de færreste, der uden videre kan finde den slags penge.
I SF vil vi ikke lade pengepungen afgøre, hvem der får hjælp til behandling. Danskerne skal ikke inddeles i et A- og et B-hold om noget så vigtigt som muligheden for at få børn. Og yngre mennesker med et ønske om at blive forældre skal ikke betale prisen for regeringens ufinansierede skattelettelser og overbetaling af privathospitaler. Sammen med resten af oppositionen vil vi derfor tilbagerulle VKOs afskaffelse af den gratis hjælp mod barnløshed, så snart vi får muligheden.
Gratis fertilitetsbehandling er ikke blot det mest fair, men også det mest fornuftige. Da Tyskland indførte brugerbetaling i 2004 faldt antallet af fertilitetsbehandlinger til det halve med en negativ påvirkning af fødselstallet til følge. Den udvikling skal vi undgå i Danmark. For vi kommer jo til at mangle børn fremover, når der kommer flere ældre, og arbejdsstyrken svinder ind.
Regeringens politik er ikke blot ufatteligt kortsigtet, men også udtryk for en uhyre ligegyldighed over for de mange, der har brug for hjælp til at få børn. Så meget desto mere bekymrende er det, at Henriette Kjær også har åbnet op for mere brugerbetaling i resten af sundhedsvæsenet. Hvem bliver den næste patientgruppe, der skal til lommerne?"

Publiceret 28 June 2010 06:59