Debat:

Folkeskolens ferieperioder skal passe til virkeligheden

Af Anne-Mette Winther Christiansen (MF) Venstres uddannelsesordfører:

"Vores folkeskole skal være nutidig, fleksibel og fremadrettet - også når det gælder ferieperioderne.Faktum er, at rigtig mange forældre tager på ferie med deres børn uden for ferieperioderne. Og hvert evigt eneste år verserer debatten – i sær omkring vinterferien.
Hvis folkeskolen skal følge med udviklingen er ferier ligeledes et område, vi skal kigge efter i sømmene. I sær set i lyset af Lars Løkke Rasmussens 360 graders eftersyn.Danske Skoleledere mener, at vi skal tale forældrene fra at tage deres børn ud af skolen uden for ferieperioderne. Det mener jeg ikke er hverken realistisk eller et mål i sig selv. Jeg mener derimod, at vi er nødt til at tage højde for udviklingen og forældrenes virkelighed i vores måde at planlægge skoledagene på.
Rigtig mange forældre har ikke mulighed for at tage ferie i ferieperioderne, og både arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer presser på for at få skolerne til at være mere fleksible med hensyn til blandt andet ferier.
Retningslinierne i folkeskoleloven hvad angår fleksibilitet i planlægningen af undervisningen gør det allerede muligt for skolerne at sprede eksempelvis vinterferieperioden over tre uger. Men det lader til, at mange forældre i landets skolebestyrelser har glemt dette.
Jeg mener, at man med fordel kan tænke endnu mere fleksibilitet ind i ferieperioderne. Vores folkeskole er allerede fleksibel i forhold til undervisningen i klassen, tværfaglig undervisning, projekter, holdundervisning m.m. Så hvorfor ikke åbne op for endnu mere fleksibilitet i ferieperioderne?

Der er ingen tvivl om, at de børn, der tages ud af skolen i skoletiden skal have skoletasken med i skihytten eller som supplement til solcremen. Desuden er der naturligvis behov for en rammestyring af, hvilke perioder, det er i orden at holde ferie og hvor længe. Men i tråd med regeringens mål om afbureaukratisering, mener jeg, at man passende kan lade det være op til skolebestyrelserne at bestemme de nærmere rammer.

Det vil kræve tilrettelæggelse i god tid for at sikre kvaliteten af undervisningen og elevernes udbytte, men det vil give mere fleksibilitet og mulighed for at tage højde for den måde, virkeligheden ser ud for rigtige mange forældre i dag."

Publiceret 11 February 2010 10:42