På naturskolen lærte eleverne om økosystemer.

På naturskolen lærte eleverne om økosystemer.

Ryomgård-elever på klima-besøg i Letland

4. klasse på Ryomgård Realskole har netop været en tur i Letland i forbindelse med projektet Klima i børnehøjde.

Af
Af Anette Bonde

Projektet Klima i børnehøjde er et Nordplus Junior samarbejde mellem Letland, Litauen og Danmark. Ryomgård Realskole er koblet på, og fra 23. til 31. januar var var 4. klasse i Letland sammen med deres lærere Ole Kjær, Jakob Holm og Anne Lund Jensen.
Inden besøget i Letland har lærerne mødtes med deres lettiske og litauiske kollegaer, og eleverne er blevet undervist i blandt andet vejr- og klimaforhold og været på besøg på Steno museet. Derudover har eleverne ført "klimadagbog", der blev benyttet i en af workshopperne i Sigulda.
Det var med nogen spænding, de rejsende begav sig afsted en kold tirsdag ved middagstid, men udbyttet af rejsen viste sig at være stort. Jakob Holm fortæller, at der blev bragt mange interessante og udbytterige oplevelser med hjem, blandt andet workshops vedrørende klima på skolen i Sigulda, sportskonkurrencer, skiløb, hjemmebesøg på de lettiske familier, byrundtur i Sigulda med lettiske elever som kompetente guider samt sightseeing i Riga.
Eleverne fik desuden øvet deres engelsk til den helt store guldmedalje, og det var således en fornøjelse at opleve, at eleverne pludselig kunne se vigtigheden i at kunne kommunikere på engelsk, fortæller Jakob Holm.

Deltagerne mødes igen

Elever og lærere fra Litauen og Danmark boede på et skønt vandrerhjem lidt uden for Sigulda, der ligger ca. en times kørsel fra Riga.
At projektet i det hele taget kan lade sig gøre, skyldes stor hjælp fra børnenes forældre samt flotte gaver fra Syddjurs Kommune og Rejsecenter Djursland. Forældrene har således lovet at være værter og lave mad ved genbesøg i Danmark i juni måned, og kommunen har støttet med gaver til de udenlandske forældre. Rejsecenter Djursland har støttet projektet økonomisk.
I april mødes deltagerne fra de tre lande igen, denne gang i Kaunas i Litauen. Og i juni måned er det som nævnt Ryomgaard Realskoles tur til at være værter ved den sidste "Klimakonference".

Publiceret 11 February 2010 07:00