Kandestøberen (Lars P.) Gert buntmager (Frank G.) og Franz knivsmed (Ole Bojer) holder råd på kroen.

Kandestøberen (Lars P.) Gert buntmager (Frank G.) og Franz knivsmed (Ole Bojer) holder råd på kroen.

Ofelias Riddere er tilbage østen for fjorden

Teatertruppen Ofelias Riddere er tilbage i forsamlingshuse øst for Randers Fjord. Ridderne viser uddrag af Holbergs "Den politiske Kandestøber" og scener fra Ofelias Bindstouw.

Af
Af Anette Bonde

Efter mange års hvile er Teatertruppen Ofelias Riddere tilbage på de skrå brædder. Det bliver endda med hele tre forestillinger, nemlig i Hollandsbjerg Forsamlingshus fredag 5. februar, i Voer fredag 26. februar og i Udby Forsamlingshus fredag 5. marts. Alle forestillinger starter med fællesspisning, så det bliver nødvendigt med tilmelding.
Teatertruppen viser først et uddrag af Holbergs "Den politiske Kandestøber", hvorefter publikum får et kig ind i Ofelias Bindstouw.


Fra knejt' til knights

Baggrunden for Ofelias Riddere er både historien om en adelskvindes fald og en sag om sprogforbistring mellem det engelske og det danske sprog.
Ofelia var i sin tid en meget fin og dannet adelskvinde, der var endt i et lille fiskerhus ved fjorden. Hendes otte sønner voksede op med ét mål i livet: at drage ud i verden for at finde deres far - en fornem kaptajn, som kun Ofelia hidtil havde mødt. Det lykkedes aldrig, men til gengæld kom Ofelias knægte hjem med en masse historier, som de med stor succes underholdt egnens bønder med i Ofelias Bindstouw.
Efterhånden udviklede det sig til en lille teatertrup, som fik det fine navn Ofelias Riddere. Det kom sig af, at en englænder hørte om Ofelias Knejt'. Han troede naturligt nok, at der var tale om 'knights', på dansk 'riddere', og således kom truppen til at hedde Ofelias Riddere.

Ofelias ånd har rejst sig

Traditionen levede i mange år og siden hen fik alle, der kom til egnen med et friskt pust af kunst og kultur, benævnelsen Ofelias Riddere.
Efter mange års glemsel har Ofelias ånd nu atter rejst sig af støvet og pålagt en håndfuld gæve folk fra fjordbyerne, at løfte arven efter Ofelias Riddere. Det er Gitte Søby fra Hollandsbjerg, Ole Bojer fra Voer, Inger-Lise Maarup fra Kare, Frank Gjesing fra Udby og Lars Pedersen fra Udbyhøj.

Publiceret 01 February 2010 10:01