Professor Lars Arge er en af verdens førende forskere inden for beregning af ekstremt store datamængder. Derfor får han en af Videnskabsministeriets fem EliteForsk-priser. Arge er født i Ebeltoft og student fra Rønde Gymnasium.

Professor Lars Arge er en af verdens førende forskere inden for beregning af ekstremt store datamængder. Derfor får han en af Videnskabsministeriets fem EliteForsk-priser. Arge er født i Ebeltoft og student fra Rønde Gymnasium.

Eliteforskerpris til tidligere studerende på Rønde Gymnasium

Professor Lars Arge, Aarhus Universitet, født i Ebeltoft og student fra Rønde Gymnasium, får Videnskabsministeriets store EliteForsk-pris.

Af
Af Lars Norman Thomsen

Professor Lars Arge, 42, forsker i det område af teoretisk datalogi, der kaldes algoritmik, ved Aarhus Universitet. Han modtager onsdag Videnskabsministeriets store EliteForsk-pris, der gives til yngre forskere af international topklasse. Prisen er på 1,2 mio. kr., hvoraf 200.000 kr. er en personlig hæderspris og 1.000.000 kr. skal anvendes til forskningsaktiviteter.
Lars Arge er født i Ebeltoft og student fra Rønde Gymnasium.Det er Kronprinsesse Mary og videnskabsminister Helge Sander i forening, der uddeler fem store EliteForsk-priser på Glyptoteket i København. EliteForsk-priserne bliver uddelt en gang om året for at belønne og synliggøre den indsats, som nogle af Danmarks dygtigste forskere yder.
Efter en otteårig forskningskarriere ved et af USAs førende universiteter, Duke University i North Carolina, returnerede han i 2004 til Aarhus Universitet på et Rømer Stipendium fra Statens Naturvidenskabelige Forskningsråd.

Glæde og stolthed

"Ubeskrivelig glæde og stolthed. Men også stor taknemmelighed over de fantastiske mentorer jeg har haft igennem min karriere samt alle de kolleger, studerende og medarbejdere, der har bidraget til min personlige succes. Jeg er også taknemmelig over den - heldigvis stærke - universitetsledelse, der har støttet mig, og de forskningsråd og fonde, der har støttet min forskning økonomisk," lyder den umiddelbare reaktion fra Lars Arge til eliteforsk.dk, da det var en kendsgerning, at han skulle have prisen.

Følger AGF

Lars Arge bor sammen med sin kæreste Nora i et hus i Århus-forstaden Brabrand.
"Forskningsarbejdet fylder meget i mit liv, og mange af mine venskaber er skabt gennem forskningen. Da jeg samtidig har boet en del år i USA, er mit faglige og personlige netværk naturligt meget internationalt, og jeg rejser derfor meget - heldigvis ofte sammen med Nora," siger han til eliteforsk.dk.
Når AGF spiller hjemme i SAS Ligaen er Lars Arge som regel at finde på stadion. Før han startede sin forskerkarriere, var han studenterpolitisk aktiv, og politik og samfundsmæssige forhold har stadigvæk hans store interesse.

Publiceret 27 January 2010 09:39