F.v. Emilie Hansen, Søren Laursen og Bolette Brix holder fanen højt i deres selvbestaltede aktion i Randers for

F.v. Emilie Hansen, Søren Laursen og Bolette Brix holder fanen højt i deres selvbestaltede aktion i Randers for "Stop Vold".

Auning-elever i aktion for Stop Vold

Søren Laursen, Bolette Brix og Emilie Hansen var onsdag i sidste uge på gaden i Randers med deres helt egen aktion "Stop vold".

Af
Af Anette Bonde

Søren Laursen, Bolette Brix og Emilie Hansen går i 9a på Auning Skole. Under temaet "Hvorfor" valgte de i et skoleprojekt emnet "Vold", og i denne uge gik det løs. Der er blevet arbejdet med emnet fra mange vinkler, og i morgen er der mundtlig fremlæggelse på klassen.
I løbet af ugen har Søren Laursen, Bolette Brix og Emilie Hansen læst en masse, og de har talt med forskellige mennesker, der har kunnet belyse emnet. De besluttede, at de også ville snakke med almindelige mennesker på gaden.
Efter at have fået tilladelse af politiet pakkede de derfor i går eftermiddag en stak postkort med ikke-volds-tema og et banner med påskriften "Stop Vold" og tog bussen til Randers.

Bolette Brix i snak med en forbipasserende, der fik et postkort med sig hjem.

Bolette Brix i snak med en forbipasserende, der fik et postkort med sig hjem.

I dialog med mange

Missionen lykkedes, fortæller Søren Laursen. De holdt banneret højt ved siden af statuen af Niels Ebbesen og delte postkort ud og kom i dialog med mange mennesker, som alle syntes godt om de tre elevers initiativ.
I løbet af ugen har de endvidere talt med en leder på et krisecenter i Randers, og de har også kontaktet folketingsmedlem Leif Lahn (S) og spurgt om, hvad han mente, der kan gøres for at begrænse volden i samfundet. Denne fremhævede forebyggelse og den tidlige indsats i børnehaver, skoler, ungdomsskoler med mere i stedet for at indføre hårdere straffe.
"Det er jeg fuldstændig enig i. Jeg tror heller ikke, det er vejen frem at man forhøjer straffen", siger Søren Laursen.
"Vi vil gerne have at det stopper - at folk tænker sig om en ekstra gang, inden de gør noget, de kommer til at fortryde senere."

Ligner efterhånden USA

Bolette Brix mener, at gadebilledet i Danmark er begyndt at ligne det, man hører om og ser fra USA. Og desværre fører det til en stigende resignation.
"Vi er begyndt at ligne det amerikanske miljø med, at det er almindeligt med vold i gaderne. Det vil vi gerne have stoppet. Man læser tit om overfald, og man begynder at tænke: Nå, men det sker jo hele tiden. Der er jo også meget vold, der slet ikke bliver omtalt."
Bolette Brix fortæller, at hun personligt ikke er glad for at gå ud om aftenen.
"Man hører jo så meget om overfald. Når jeg er ude om aftenen, kigger jeg mig hele tiden over skulderen - man hører jo i medierne, at vold også sker i byer, man slet ikke havde regnet med. Jeg kan jo godt blive bange for, at det så også kan ske i min egen by."

Publiceret 21 January 2010 12:06