Christiansborg må vente til en anden god gang for Kirstine Bille. Nu gælder det opgaven som borgmester i Syddjurs.

Christiansborg må vente til en anden god gang for Kirstine Bille. Nu gælder det opgaven som borgmester i Syddjurs.

Kirstine Bille løber ikke af pladsen før tid

Den ny SF borgmester i Syddjurs afviser alle rygter om, at hun går efter en plads i Folketinget.

Af
Af Lars Norman Thomsen

SF borgmester Kirstine Bille maner alle rygter i jorden om, at hun står og tripper efter at komme i Folketinget ved næste valg, der senest kommer til at foregå 12. november 2011.
"Jeg kan forsikre alle om, at jeg er borgmester i Syddjurs Kommune de næste fire år. Det er den opgave, jeg vil bruge alt min energi på," siger Kirstine Bille.
Ved det seneste folketingsvalg 13. november 2007 var Kirstine Bille ellers kun et mulehår fra en plads på Christiansborg. SFs kandidat i Djurskredsen opnåede et pænt stemmetal, der placerede hende på femtepladsen i Østjyllands Storkreds, hvor SF fik valgt tre kandidater - Pernille Frahm, Eigil Andersen og Jonas Dahl - i Folketinget.
SFs interne regler i Østjyllands Storkreds om at bruge partliste, hvor kandidaterne vælges i den rækkefølge, partiet ønsker de bliver valgt, hindrede Kirstine Bille i at kunne skrive MF'er på sit cv.
Den gængse opstillingsform hos de fleste partier er ellers sideordnet opstilling, hvor alle kandidater på en liste i princippet har lige muligheder for at blive valgt

Tankestrejf

Kirstine Bille indrømmer, at tanken om Christiansborg strejfede hende under de tre ugers konstituteringsforhandlinger i Syddjurs, hvor hun blev hægtet af på valgnatten, da Venstre og Socialdemokratiet nulstillede de øvrige, men siden kom til fadet igen, fordi Socialdemokratiet åbnede en flanke til hende, der kort før lukketid førte hende til borgmesterstolen.
"Det meget kaotiske forløb under konstitueringsforhandlingerne gjorde, at jeg havde mine overvejelser om fremtiden, men heldigvis gik det anderledes," siger hun smilende.

En anden gang

Efter folketingsvalget i 2007 valgte Kirstine Bille at gå målrettet efter at blive SFs borgmesterkandidat i Syddjurs og skippe muligheden for at komme på Christiansborg. Folketingskandidaturet er siden overtaget af Kim Lykke Jensen, der ved kommunalvalget i november 2009, blev valgt ind i Syddjurs Byråd.
"Kim Lykke Jensen er stadigvæk SFs folketingskandidat i Djurskredsen, og det bliver der ikke lavet om på," siger Kirstine Bille, der ikke vil afvise, at hun på et senere tidspunkt vil gå efter at blive blandt de 179 i Folketinget.
"Det kunne da være spændende, men de næste fire år er jeg borgmester i Syddjurs, og det bliver endnu mere spændende."

Publiceret 06 January 2010 11:15