Da SF i weekenden begyndte at vise muskler og stille krav om en bred konstituering, indså Socialdemokratiet og Jesper Mathiesen, at de måtte opgive drømmen om borgmesterposten og i stedet slå sig til tåls med et par udvalgsformandsposter og en post som stand-in for borgmester Kirstine Bille.

Da SF i weekenden begyndte at vise muskler og stille krav om en bred konstituering, indså Socialdemokratiet og Jesper Mathiesen, at de måtte opgive drømmen om borgmesterposten og i stedet slå sig til tåls med et par udvalgsformandsposter og en post som stand-in for borgmester Kirstine Bille.

Syddjurs:

Socialdemokratiet frygtede at stå med sorteper

Det var udsigterne til at SFs bagland ville sige ja til, at Kirstine Bille kunne forhandle en konstitueringsaftale på plads med den borgerlige fløj i det nye byråd udenom S og R, der fik Socialdemokratiets Jesper Mathiesen til at droppe borgmesterdrømmen.

Af
Af Lars Norman Thomsen

"For os var det vigtigt at fastholde borgmesterposten i venstre side af byrådssalen samtidig med at få en bred konstituering. Vi havde gerne set, at det kunne blive med en social- demokrat som borgmester. Men da SF ikke ønskede at stå ved den oprindelige aftale og da vi vurderede at der var en reel risiko for at der kunne laves en konstituering udenom S valgte jeg at træde til side til fordel for Kirstine Bille. Det gav os samtidig stor indflydelse ved at besætte to udvalgsformandsposter og posten som 1. viceborgmester," lyder Jesper Mathiesen forklaring på, at han og hans rådgivere besluttede at opgive drømmen om påny at se en socialdemokrat sætte sig i borgmesterstolen i Syddjurs Kommune.
Medens Kirstine Bille mandag aften havde samlet sin tropper på Hotellet i Rønde til en debat om den lokalpolitiske situation, havde Jesper Mathiesen tilsvarende trommet sine fæller sammen i 3F Huset i Rønde for at være tæt på begivenhederne i tilfælde af, at SFs nyvundne tro på tingene og lyst til at vise muskler i sidste instans ville ende med, at S og R blev udrangeret til et sidespor, medens hele den borgerlige fløj kom trillende forbi.
Meldingen fra SF-mødet til Bille & co. fra medlemmerne var, at hun i første omgang skulle sige til S og R, at det var okay med en SF-S-R kostituering forudsat, at Jesper Mathiesen veg fra bordenden til fordel for SFs stemmesluger.
"Hvis S og R havde sagt nej til det udspil, havde vi aftalt et nyt møde i SF for at aftale, hvad der så skulle være mit forhandlingsmandat," fortæller Kirstine Bille.
Et nyt forhandlingsmandat ville have åbnet vejen til den borgerlige fløj, og det var der iøvrigt forståelse for på højeste sted, Christiansborg, at det kunne være den eneste mulighed for, at Kirstine Bille kunne sparke døren ind til borgmesterkontoret.

S og R forstod sangen

Det blev aldrig nødvendigt med et nyt møde. Repræsentanterne for S og R indså, at de kunne blive taberne i magtspillet og åbne pladsen for et en konstituering mellem SF og den borgerlige fløj.
Weekendens udmeldinger fra flere SF'ere og Kirstine Bille havde allerede fremkaldt åbninger i det panser, som S og R længe forsøgte at dække sig ind bag.
"Jeg tror mange vælgere vil glæde sig over, at det - trods mange mellemregninger – i sidste instans er lykkedes at komme igennem med en konstituering, der er i god overensstemmelse med valgresultatet, hvor netop S, SF og R udgør flertallet i byrådet," lyder det fra Jesper Mathiesen i den pressemeddelelse, som han umiddelbart efter, at Kirstine Billes avancement var blevet en kendsgerning, lod udsende.
I samme pressemeddelelse lover Jesper Mathiesen også på vegne af en samlet socialdemokratisk byrådsgruppe, at der vil komme ro i det lokalpolitiske miljø i tiden fremover: " Nu ser vi frem til at få skabt ro om byrådsarbejdet, og vi deler det ønske, mange har fremført både under og efter valgkampen, at det nu gælder om at etablere et bredt samarbejde i byrådet til gavn for borgerne i Syddjurs Kommune. Det vil vi gerne bidrage til."

Publiceret 01 December 2009 11:17