Det Konservative Folkepartis Tommy Bøgehøj og resten af blå stue retter ikke bare ind efter den ny borgmesters taktstok, når de mødes med Kirstine Bille i dag i Rønde.

Det Konservative Folkepartis Tommy Bøgehøj og resten af blå stue retter ikke bare ind efter den ny borgmesters taktstok, når de mødes med Kirstine Bille i dag i Rønde.

Syddjurs:

Den borgerlige fløj falder ikke på knæ for Kirstine Bille

Når Syddjurs Kommunes kommende borgmester tirsdag skal forsøge at kitte blå stue sammen med rød stue, skal hun have gode overtalelsesevner og argumenter med i tasken.

Af
Af Lars Norman Thomsen

Den borgerlige side i det ny byråd har lige siden, at socialdemokraten Jesper Mathiesen med hjælp fra Det Radikale Venstre og SF blev det nyeste bud på en borgmester i Syddjurs efter nytår, peget på Kirsine Bille som hende, der havde nøglen til at låse den fastlåste politiske situation op.
Mandag aften blev det så en kendsgerning, at SF'eren overtager borgmesterposten med støtte fra S og R i en ny snæver 14 - 13 konstituering, hvor trioen, Ninna Thomsen, Jesper Mathiesen og Carsten Bech forlods har sikret sig udvalgsformandsposter.
Det betyder, at formandsposterne i Arbejdsmarkedsudvalget og Udvalget for Familie og Institutioner står tilbage til den borgerlige fløj.
Kirstine Bille rækker hånden ud til blå stue på et møde i Rønde tirsdag klokken 12.30, men den kommende borgmester skal ikke forvente, at Tommy Bøgehøj, Konservative, Claus Wistoft, Venstre og Jørgen Brøgger, Borgerlisten, blot falder på knæ og siger ja tak til to udvalgsformandsposter.
Allerede mandag, før Kirstine Billes borgmesterpost endnu kun var i sin vorden, sagde Tommy Bøgehøj til Lokalavisen, at en udskiftning af Jesper Mathiesen på borgmesterposten til fordel for valgets stemmesluger ikke var nok, hvis den samtidig blev fulgt op af en ny snæver konstitueringsaftale mellem SF, S og R.
" Bliver situationen den, at det er rød stue, der dikterer konstitueringen, så vil blå stue, uafhængig af hvem der er borgmesterkandidat, eventuelt forholde sig helt neutral til borgmestervalget og lade rød stue selv afgøre denne tvist," lød det fra Bøgehøj.

Situationen ligner V-K-S konstituering

Der venter derfor Kirstine Bille en ordentlig opgave, når Bøgehøj, Wistoft og Brøgger sidder overfor hende.
Kirstine Bille vil sikkert henvise til den situation, som hun var i på valgnatten, hvor hun blev kaldt til møde på borgmesterkontoret på Ebeltoft Rådhus med de daværende konstitueringspartnere, Socialdemokratiet, Venstre og Det Konservative Folkeparti. Her blev hun også præsenteret for en aftale, der ikke var til forhandling, men S, V og K var enige om, at hun skulle være formand for Arbejdsmarkedsudvalget.
Trods forsøg på i egne række på at overtale Kirstine Bille til at sige nej til opgaven, sagde hun alligevel ja til udfordringen: "Når jeg nu har kritiseret den tidligere formand ( Jesper Mathiesen, red.) for hans måde at forvalte formandsposten på i denne byrådsperiode, så må det være op til mig nu at vise, at jeg kan gøre det bedre," lød hendes konklusion.
Om blå stue vil være ligeså medgørlige, når det kommer til reelle forhandlinger i dag, vil afhænge af andre ting. For eksempel forsikringer fra den ny borgmester om, at hun vil stille krav til alle de kommende udvalgsformand uanset deres partitilhørsforhold.

Publiceret 01 December 2009 08:10