I skudzonen. Det er livsfarligt at placere en barnestol foran en airbag, som ikke er deaktiveret. FDM anbefaler, at barnet placeres på bagsædet, da det er sikrest.

I skudzonen. Det er livsfarligt at placere en barnestol foran en airbag, som ikke er deaktiveret. FDM anbefaler, at barnet placeres på bagsædet, da det er sikrest.

Sjusk med barnestole er livsfarligt

Ny test viser den livstruende risiko ved at placere en barnestol foran en airbag

Af
Af Jens Overgaard

Vi har vidst det længe, men en ny test viser, at det kan blive blodig alvor at sjuske med sikkerheden i børnestolene. Hvis man placerer en bagudvendt barnestol på passagersædet foran en airbag, som ikke er deaktiveret, er det nemlig direkte livsfarligt at udfordre skæbnen. Hvis bilen kører galt, og airbaggen aktiveres, bliver barnet nemlig livsfarligt kvæstet af luftpuden, der affyres med en lille sprængladning.

Det er FDM og den tyske søsterorganisation, ADAC, som står bag testen, hvor barnestole afprøves i en række situationer.

"FDM anbefaler, at man som udgangspunkt sætter barnet på bagsædet, da det er den sikreste placering for barnet. Men i nogle biler er det ikke muligt. Og testen dokumenterer, at forældrene, når de spænder barnet fast på forsædet, skal være meget opmærksomme på at huske at deaktivere airbaggen eller ved en fremadvendt autostol, at sikre, at bilsædet er rykket så langt tilbage, at en udløst airbag ikke rammer barnet i udløsningsfasen," siger Leif Nielsen, som er FDM's crashtestekspert.

Det er ulovligt og under bødestraf at sætte barnet i en bagudvendt autostol foran en aktiv airbag.

"Vi hører tit argumenter om, at det er nemmere at have barnet på forsædet, fordi føreren så har kontakt med barnet. Set med færdselssikkerhedsmæssige øjne er det et dårligt argument. Selv et splitsekunds uopmærksomhed kan medføre et uheld," siger Leif Nielsen.

Publiceret 03 November 2009 03:00