Debat:

Skat er ikke en udgift

Det kan godt være, at vi kan gøre nogle ting bedre og billigere i fællesejet, men det bliver i hvert fald hverken bedre eller billigere bare af at blive privat.

Af
Af Helge Smith

Skødshovedvej 21

8420 Knebel

"Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti har hver for sig i årevis bestemt indholdet i den generelle værdidebat. De har haft pladsen for sig selv, for det har tilsyneladende ikke interesseret hverken Socialdemokratiet eller andre partier udenfor kredsen at blande sig.
Dansk Folkeparti har jo som bekendt valgt at pukle på indvandrerne, Venstre på alt, hvad der er fællesejet og de Konservative hader skatten. Den manglende debat om emnerne er påfaldende, de skulle ellers nok være en diskussion værd. Det er karakterisk for de tre mantraer, at de alle er negativt definerede i og med, at de tager udgangspunkt i noget, man IKKE vil have. Man kan godt sige, at landet ledes af mennesker, der definerer samfundet ud fra negative værdier og det påvirker os alle sammen. I alt for mange situationer har vi en alt for kort lunte. Vi sviner den offentligt ansatte til, skælder nabobilisten ud og opfører os i det hele taget, som det passer os.
De positive værdier, der er modstykker til de tre mantraer er henholdsvis bedre integration, øget brugervenlighed i det offentlige og et værdigt samfund. Det er de værdier, vi skal have fat i, hvis vi skal bevare og udbygge et velfærdssamfund og lykkes det, vil det også give os plads til at være venlige imod hinanden og styrke vores sociale værdisæt.
Det er lidt op af bakke, for samtlige vores aviser har en borgerlig-liberal grundholdning og det betyder, at de konsekvent ser alle borgerlige tanker i et positivt lys og alt det andet i et negativt lys. Vi har f.eks. aldrig haft en diskussion af, om det var en god idé, at Danmark gik i krig i lande, vi dårligt nok vidste, hvor lå. Eller om Anders Fogh Rasmussen mon lagde sig tæt op ad amerikanerne og sendte soldaterne afsted, fordi han frygtede, at han ikke ville vinde det næste valg og derfor søgte mod - f.eks - posten som Natos generalsekretær. Sådanne emner ville en kritisk presse arbejde med og den ville også diskutere fornuften i at fastholde de tre mantraer i så lang en periode.
Det ville være rart, om vi kunne få en overordnet debat, også lokalt, om moral og etik, om hvordan man er, når man er et ordentligt menneske i et ordentligt samfund, om at betale sin skat uden at jamre, om at respektere den offentlige sektor og om at behandle andre mennesker på en ordentlig måde.
Lige nu har vi kun en debat om enkeltstående emner og her er økonomien det altdominerende. Lad mig derfor slutte med påstanden fra overskriften: skat er IKKE en udgift. Det er en del af vores forbrug. Vi bruger en del af vores indtægter til mad, husleje og mange andre ting og så går vi sammen med andre om alt det, vi ikke har råd til alene: børnehaver, skoler, sygehuse osv. Når vi selv driver disse ting, undgår vi, at nogen tjener på det. Det kan godt være, at vi kan gøre nogle ting bedre og billigere i fællesejet, men det bliver i hvert fald hverken bedre eller billigere bare af at blive privat.
Vi har politikere til at forvalte vores fælleseje. Det ville være rart, hvis nogen af dem begyndte at definere de tre mantraer ud fra positive værdier. Det kunne være en begyndelse."

Publiceret 15 October 2009 11:03