Debat:

En skuffelse for Ryomgård

Af
Af Morten Bang Sørensen Ryomgård - byrådskandidat for R:

"Den første valgperiode i Syddjurs Kommunes historie har været en skuffelse for Ryomgård. Det kulminerede med byrådets beslutning om at degradere Ryomgård fra sin status som hovedby. At det var byrådsmedlemmer fra Kolind og Pindstrup, der sikrede de nødvendige stemmer til denne beslutning, var højest overraskende. Beslutningen er heldigvis ved at blive omgjort, men kun fordi, der kom en kraftig reaktion fra Ryomgård. Spørgsmålet er imidlertid, om skaden allerede er sket? Påstanden om, at hovedby-spørgsmålet ikke har nogen praktisk betydning, er lodret forkert. Omgivelserne indretter sig lynhurtigt på det meget klare signal, der ligger i, at en by ikke er hovedby.

Når man tager i betragtning, at Ryomgård de seneste år har oplevet en stigning i indbyggertallet, der er uden sidestykke i byens historie og enestående i Syddjurs, så kan det undre, hvordan det er lykkedes byrådet fuldstændig at ignorere vores del af kommunen de seneste 4 år.
Hovedby-spørgsmålet er én ting, men det er langt fra det eneste. Ryomgård har ingen borgerservice, vi har mistet vores lokale bibliotek, og ideerne om et nyt kulturhus er lige siden blevet syltet. Det meget visionære projekt, der forbinder Midtdjurshallen og Klubhuset med et moderne aktivitetscenter må, trods kreative finansieringsforslag, kigge i vejviseren efter kommunens støtte. Udviklingen af et bycentrum, der bare er lidt pænere end nu, lader vente på sig. Skolens overbygning var i fare med den første sektorplan for skoleområdet, den ide er da heldigvis droppet igen. Senest er placeringen af apoteket i Ryomgård kommet i tvivl, angiveligt fordi Ryomgård "ikke var hovedby".

Hvordan er det gået så galt? Forklaringen er ganske simpel: Ryomgård bliver ikke hørt i byrådet.
Men handler kommunalpolitik ikke om andet end at varetage lokale interesser? Jo, naturligvis, men kommunalpolitik handler også om at give det lokale og nære en stemme i byrådet. Jeg ønsker alt mulig fremgang for alle områder i Syddjurs. Men mine børn går på Marienhoffskolen, hvor jeg selv er skolebestyrelsesformand, skulle jeg ikke interessere mig for skolens fremtidige vilkår? Mine børn dyrker sport i IF Midtdjurs, hvor jeg selv træner ungerne i badminton, skulle jeg ikke interessere mig for, hvilke vilkår idræt og sport har i mit lokalområde? Jeg gør mine daglige indkøb i Ryomgård, skulle jeg ikke interessere mig for byens handels- og erhvervsliv, og skulle jeg ikke interessere mig for at skabe et bymiljø, der lever op til de krav om udfoldelse, indkøb og erhvervsmuligheder som moderne familier med rette kan kræve? Selvfølgelig vil jeg kæmpe for mit lokalområde. Jeg vil ikke bare se passivt til, at Ryomgård går endnu 4 magre år i møde.

Heldigvis er der mange gode kræfter, der arbejder for at gøre Ryomgård og omegn til et godt sted at bo, og dermed sikre fremtidig vækst for handels- og erhvervslivet. Det nye Ryomgård Distriktsråd, Tilflytternetværket, Erhvervsforeningen, de mange frivillige i idrætsforeningens mange afdelinger og ildsjælene bag byfesten, musikforeningen m.fl.. Så Ryomgård skal nok klare sig, jovist, men det ville være rart med lidt opbakning fra byrådet i de kommende år."

Publiceret 01 September 2009 14:12