Debat:

Kommunalpolitikeres aflønning bør forhøjes væsentligt

Af
Af Henrik Holmsted Pedersen

Robstrupvej 21

Grenaa

Kommunale politikere aflønnes efter min opfattelse ikke ordentligt. Et almindeligt byrådsmedlem som ikke har nogen formandsposter eller bestyrelsesposter får vel omkring en 80. 000 kr. om året, og det er slet slet ikke nok til at tiltrække potentielle, kvalificerede og dygtige kandidater, som skal lede og styre vores Kommune. Som det er her og nu, er det almindeligvis kun de der presses/spørges til at blive kandidat der blive det – der mangler simpelthen en ny gruppe af frivillige og seriøse politiske kandidater!

Jeg har også en mavefornemmelse som siger mig, at de nye kandidater som måtte komme ind i byrådet ikke får tildelt nogle betydningsfulde poster, hverken som formand, eller lønnet bestyrelsesarbejde - dem "gafler" det "grå Guld" sandsynligvis til sig. For som de siger: - de skal jo først lige lære det!
Det mener jeg er noget værre gammelt vrøvl. Der går sandsynligvis mange nye kandidater rundt som er meget mere kvalificerede, altså set med mine øjne, til en formandspost, end de der sidder der i dag.

Har man som ny kandidat seriøse ambitioner om at komme ind i politik, ja så går man efter de betydningsfulde poster, - ellers må det være galt med selvtilliden og man bør finde sig en anden branche.

Mit spørgsmål til de nye kandidater som måtte blive valgt ind er, vil I kæmpe efter valget for at opnå en formandspost, eller måske en betydningsfuld bestyrelsespost hvor I kan føre jeres politik ud i livet, eller vil I bare, i al beskedenhed tage til takke med det der bliver tilovers, efter at dem med rundsave på albuerne har været der?

Når man er gammel i gårde som politiker, og deraf indgroet i et bestemt rollemønster, betyder det nemlig  lige præcist, at man ikke er i stand til at bryde det kendte vanemønster og se tingene fra nye vinkler. Kommer der en politisk "rebel" ind, som frisk og frejdigt går til sagen uden at forholde sig til de kende procedurer og kutymer, ja så kommer der straks panderynken fra kollegaer og embedsmændene. Men det er jo i virkeligheden ofte det der skal til for at forny politikken.

Når man hører det "grå Guld" udtale sig i medierne, er det ofte de gamle slidte floskler om det lange seje træk, de brede politiske forlig, til gavn for borgerne osv. alle ordsammensætninger som ingen kan være uenige i, men alle enige i. Jamen det siger jo ikke noget som helst når man høre politikerne slynge om sig med disse ordsammensætninger, - tværtimod signalerer det tydeligvis, at man i virkeligheden er løbet tør for både idéer og nytænkning og har sat hjernen på autosvar!

Jeg så gerne, at beløbene for at sidde i byrådet blev sat gevaldigt op, dette for at tiltrække en helt ny gruppe potentielle kandidater. Betaling og kvalitet hænger ofte sammen, det tror jeg også gør sig gældende i politik.

Publiceret 25 August 2009 11:10