Ét lille prik redder tre liv!

Af
Af Allan Gjersbøl Jørgensen

Grenaa

bloddonor og kandidat til kommunalvalget for Socialdemokraterne

Sygehusvæsenet mangler blod, eller rettere Danmark mangler blod, eller endnu mere præcist, - de tilskadekomne i fællesskabet mangler blod. På Grenaa Sygehus er man godt med, og det er glædeligt, men på landsplan ligger man stadig under dét niveau, der reelt er behov for.
Flere og flere unge mennesker kører galt i bil, måske pga. vanvidskørsel, og 2009 har været et negativt rekordår for motorcykeluheld, hvilket gør behovet endnu mere klart. Grenaa Sygehus tapper cirka 3000 personer om året, og det er lang tid siden, man har haft så mange frivillige mennesker med overskud til at hjælpe andre. Dette betyder imidlertid ikke, at man ikke gerne vil op på 3500 personer, som man har haft tidligere.

At give blod 1-4 gange årligt er en meget lille ydelse for principielt at kunne redde 12 mennesker! At give blod er at give noget til fællesskabet, og at flere og flere beslutter at donere blod er et positivt rygstød til de, der i alle samfundets forhold vil fællesskabet frem for egoismen.
At det kaldes en blodbank er ikke tilfældigt: Det er som en normal bank med de små forskelle, at man indsætter blod i stedet for penge, at man indsætter på en fælleskonto og ikke en privatkonto, samt at man kan hæve fra den fælles konto, hvis uheldet er ude. Uanset hvor meget man så selv har indsat. Man kan også kalde det for en slags solidarisk (sunheds-)forsikring.
Uanset om man har indsat noget overhovedet faktisk. At fællesskabet er i fremgang, og flere og flere holder det ene lille prik ud for at redde tre liv, er fantastisk, men lad os nu ikke hvile på laurbærrene. Lad os i stedet smede mens jernet er varmt.
"Prik" til naboerne, vennerne og familien, og få dem med i det fællesskab, som det er at donere blod. Jeg donerede for nylig og har siden "prikket" til alle i min omgangskreds. Hjælp denne sag for fællesskabets skyld.

Publiceret 22 August 2009 10:00