Debat:

Mange lokale samfund mister den sidste butik

Af
Af Kaj Møldrup Christensen Fuglebakken 10

Langå. Formand for Panel for Udvikling i Landdistrikter og Fiskeriområder i Region Midtjylland (S):

Det chokerende og sørgeligt, at den konservative Lene Espersen har sat kniven på struben af organisationer inden for detailhandlen og tvunget dem til at acceptere en lemlæstelse af de sørgelige rester af lukkeloven.Hermed har De Konservative næsten kapituleret over for Venstre og Dansk Folkepartis ønske om at likvidere resterne af en særdeles liberal og udhulet lukkelov.Oven i købet kører de konservative løs kort før, at resultaterne af en analyse af konsekvenserne for handelslivet af en ændret lukkelov, som de selv gang på gang har henvist til, foreligger. Om tre år har vi kun 13 helligdage tilbage, hvor store butikker er tvunget til at holde lukket. Hvis omsætningen er mindre end ca. 25 millioner kroner, fjernes alle begrænsninger.
Det vil får dybt alvorlige konsekvenser. Masser af små handlende og special-forretninger, som vi ikke kan undvære flere af, bliver tvunget til at lukke butikken. Mange hundrede mindre byer og landdistrikter, speicielt i de såkaldte yderområderrisikerer at miste den sidste butik til skade for beboere i almindelighed og ældre i særdeleshed, fordi de ikke kan køre for at købe ind. De eneste, som profiterer af de nye og dårlige forhold, bliver detailhandlens giganter, som i forvejen dominerer markedet alt for meget.

Liberalister med skyklapper

Jeg er stadig enig med John Wagner, adm. direktør for De Samvirkende Købmænd, i hans synspunkter fra oktober 2008: "For liberalister med skyklapper kan en afskaffelse af lukkeloven i sig selv være et ideologisk mål, men for alle andre - konservative, radikale eller for den sags skyld Dansk Folkeparti - må det afgørende vel være, hvad der er bedst for de berørte parter: De forretningsdrivende, de ansatte, forbrugerne - og dertil: Hvad der er bedst for den almindelige samfundsudvikling i form af et frodigt nærmiljø, et spændende handelsliv, attraktive fødevarebutikker, uddannelses- og arbejdspladser, hensyntagen til klima og miljø, kultur- og idrætsliv etc. Det tæller åbenbart for lidt for De Konservative og nul for Venstre og Liste 0.

Publiceret 15 August 2009 09:26