Flere steder i Nordsjælland bliver husene solgt med afslag på over en tredjedel af udsalgsprisen.

Flere steder i Nordsjælland bliver husene solgt med afslag på over en tredjedel af udsalgsprisen.

Nordsjællændere prutter en tredjedel af boligprisen

Forskellen mellem, hvad købere vil have for boligen, og hvad de bliver solgt for, er blevet større - især i Nordsjælland, hvor man flere steder kan få op til 38 procent nedslag

Af
Af Boliga.dk

Danske boligsælgere har stadig urealistiske forventninger til, hvad de kan få for deres huse eller lejligheder. Nye tal fra Boliga.dk viser nemlig, at forskellem mellem udbuds- og salgspriser er vokset i løbet af det seneste kvartal. Nogle steder får boligkøbere afslag på langt over en tredjedel af prisen.
Sammenligningen tager udgangspunkt i de gennemsnitlige kvadratmeterpriser for udbudte og solgte boliger i andet kvartal, og tallene viser, at forskellen mellem udbuds- og salgspriserne på villaer og rækkehuse var på 15,8 procent i første kvartal, mens den var på 16,9 i andet kvartal. Skellet mellem købere og sælgere af ejerlejligheder har også vokset sig større. I første kvartal blev lejlighederne udbudt til 27,7 procent over den gennemsnitlige salgspris, og det tal er steget til 29,2 procent i andet kvartal.
Og det overrasker ikke Sydbanks chefanalytiker, Christian Hilligsøe Heinig.

Fanget af udviklingen

"Den primære forklaring er, at vi kommer fra en historisk nedtur. Der har været et ekstremt hurtige prisfald på de handlede boliger, og der har sælgerne ikke været i stand til at følge lige så hurtigt ned. Priser er ikke noget, man hele tiden justerer. Sker der noget på boligmarkedet, er der altid et vist tidsrum, før sælgerne får matchet det, og det gør, at man nogle gange kan blive fanget af den faktiske udvikling," siger Christian Hilligsøe Heinig.
Antydninger af bedre økonomiske tider bærer også en del af forklaringen for den fortsatte kløft, mener chefanalytikeren.
"Man hører, at det går bedre med økonomien, at renterne falder og at den disponible indkomst stiger osv. Så overvejer man nok lige, hvor aggressiv man skal være med udgangsprisen. Desuden kan det være svært at sætte en skarp udgangspris i et marked, der rykker sådan," siger Christian Hilligsøe Heinig.

Store forskelle

Den dybeste kløft mellem købere og sælgere af villaer og rækkehuse finder man i nordsjællandske Ålsgårde, hvor der er 38,9 procents forskel mellem udbuds- og salgspriserne, mens skellet mellem udbuds- og salgsprisen i Espergærde er på 37,3 procent.
I københavnerforstaden Hellerup finder man de mest urealistiske forventninger til salg af ejerlejligheder. Her bliver boligerne sat til salg 36,8 procent over, hvad køberne valgte at betale i andet kvartal.
Klik her og se hele listen.

Listen er udelukkende baseret på postdisktrikter med flere end 10 solgte boliger og flere end 10 udbudte boliger i første og andet kvartal 2009. Udbudspriserne er baseret på boligernes gennemsnitsudbudspriser.

Realkreditrådets salgs- kvadratmeterpriser er udregnet efter en kompleks model, som indeholder bl.a. 40-100% af kælderarealet, 10-90% af tagetager, en andel af udestuer og carporte osv. Det er disse informationer (som står i BBR registret), som Boliga ikke har til rådighed og derfor ikke kan medtage i beregningen.

Det betyder, at forskellen i udbuds- og salgspriserne er en anelse mindre, end udregningen giver udtryk for. Dette forbehold vil dog ikke påvirke sammenligningen mellem udbuds- og salgspriserne i første og andet kvartal.

Boligas udbuds- kvadratmeterpriser er udregnet som udbudsprisen i første og andet kvartal, divideret med boligarealet inkl. 40% af kælderarealet.

Publiceret 13 August 2009 10:00