Sumo-brydning bliver et af midlerne i kampen mod overvægten hos børn og unge på skolerne i Syddjurs.

Sumo-brydning bliver et af midlerne i kampen mod overvægten hos børn og unge på skolerne i Syddjurs.

Sumobrydning bliver en del af kampen mod overvægt

Syddjurs Kommune arrangerer en sumo-uge for skoler, SFOer, juniorklubber og ungdomsskoler i uge 34. Sumo-ugen er en del af kommunens projekt med at forebygge overvægt blandt børn og unge.

Af
Af Lars Norman Thomsen

Hvert femte danske barn er overvægtigt, ifølge en opgørelse fra Sundhedsstyrelsen. Konsekvenserne af pizza til aftensmad og for mange colaer i en travl hverdag, hvor tidligere tiders moderskab forlængst er blevet erstattet af køleskabet, træder nu frem i et klarere lys. Overvægtige børn angiver selv, at det største problem ved deres overvægt er, at de er ekstra udsatte for drilleri og mobning. Mange tager desuden problemerne med ind i voksenalderen.
70 pct. af dem, der er overvægtige som børn, også overvægtige som voksne. På den baggrund har Sundhedsstyrelsen iværksat kampagnen "En lettere barndom", der retter sig til forældre med fire-seks-årige børn og til personalet i landets børnehaver.

Sumobrydning

Lokalt er der også allerede søsat flere initiativer. Aktuelt er det, at sundhedsteamet i Syddjurs Kommune nu arrangerer sumobrydning på skolerne i uge 34 som en sjov gimmick, der både kan skærpe debatten om overvægtige unge og motivere de børn og unge, som ikke dyrker sport i dagligdagen og som synes, at skolernes gymnastiktimer er en pest, til at få sved på panden.
Sumobrydning er oprindelig en gammel japansk sportsgren, som nu er blevet en særdeles populær event ved sports- og byfester. Den danske form for sumobrydning foregår ved, at kæmperne ifører sig nogle store polstrede sumodragter. Derefter må der skubbes, rives og væltes. Alle kan være med til sumobrydning uden at komme til skade. Det gælder om at få modstanderen uden for måtten eller modstanderen ned at ligge, og så smide sig ovenpå. Dragterne vejer hver 10 kilo og det er umuligt, at rejse sig uden hjælp, hvis man falder.

Kommunens plan mod overvægt

Ugen med sumobrydning er en del af projekt krop, mad og bevægelse under Syddjurs Kommune. Projekt, der skal forebygge overvægt blandt børn og unge i Syddjurs Kommune, er finansieret af Sundhedsstyrelsen, og er en del af satspuljeprogrammet "Kommunens plan mod overvægt".
Det 3-årige projekt startede 1. september 2007. I projektet er der både indsatser til generel forebyggelse af overvægt samt 2 specifikke indsatser, som er målrettet børn og unge, som allerede er overvægtige.

Publiceret 05 August 2009 12:15