Sommerfesten byvandring i Ryomgård med tidligere provst Helge Qvist Frandsen som turleder går onsdag 12. august til Gammel Ryomgård.

Sommerfesten byvandring i Ryomgård med tidligere provst Helge Qvist Frandsen som turleder går onsdag 12. august til Gammel Ryomgård.

Byvandring til Gammel Ryomgård med Helge Qvist Frandsen

Årets byvandring ved sommerfesten i Ryomgård med tidligere provst Helge Qvist Frandsen som turleder går 12. august til Gammel Ryomgård.

Af
Af Lars Norman Thomsen

Det er blevet en fast tradition ved de senere års sommerfester i Ryomgård at arrangere en byvandring til en eller flere udvalgte destinationer i byen med tidligere provst Helge Qvist Frandsen som turleder.
I år, onsdag 12. august, tager Helge Qvist Frandsen deltagerne med på et besøg på Gammel Ryomgård med torneroseslottet, den skønne park, bomhuset, den mægtige lade og staldbygningen.
Gammel Ryomgård opstod i senmiddelalderen, hvor den tilhørte slægten Rosenkrantz. Fra 1606 havde den skiftende ejere, den blev udparcelleret 1804, hvorefter det tidligere Ryomgård blev døbt Gammel Ryomgård og gården Carlsruhe som Ny Ryomgård.
Slottet er i to etager over en høj kælder, opført 1643 og ombygget 1768-70, er fredet ligesom bomhuset ved Ryomgårds Bro, ladegårdens staldbygning med kamtakkede gavle er fra 1635 og agerumsladen på kampestenssokkel fra 1637.
I 1876 blev banen fra Randers til Grenaa indviet. Centralt på banestrækningen lå Ryomgård, der året efter fik jernbaneforbindelse til Århus og senere blev et rigtigt jernbaneknudepunkt med anlæggelsen af Ryomgård-Gjerrild-Grenaa jernbanen. I 1876 var Ryomgård bogstavelig talt kun en stationen. Gammel Ryomgård og en tilhørende vandmølle var nærmeste naboer og der gik nogle år, før der for alvor kom gang i den nye stationsby.
Turen med Helge Qvist Frandsen i spidsen starter ved Ryomgård Hotel.


Publiceret 01 August 2009 11:07