Home forventer, at huspriserne vil være lavere i alle landets kommuner om et år.

Home forventer, at huspriserne vil være lavere i alle landets kommuner om et år.

Huspriser vil falde i alle kommuner

Huspriserne er steget en smule i 24 kommuner, men Home forventer, at priserne vil være lavere i alle danske kommuner om et år.

Af
Af journalist Kim Gregersen Bolius Boligejernes Videncenter

Når 2009 er omme, vil huspriserne i samtlige danske kommuner være faldet i forhold til nu. Det mener kommunikationschef i ejendomsmæglerkæden Home, Niels H. Carstensen.
"Prisfesten i hele Kongeriget Danmark er slut. Måske er der nogle få steder, hvor priserne nærmest vil stå stille, men det vil jo også være et fald i forhold til den normale årlige prisudvikling på tre procent," siger han til Bolius.dk.Boligpriser kan falde 5-10 procent

Stort set alle aktører på boligmarkedet forventer, at huspriserne vil falde igen i år på trods af skattelettelser, stigende realløn og en rente, der ser ud til at blive den laveste nogensinde. For finanskrisen hersker fortsat, ledigheden stiger, og det gør danskerne usikre.
Ulrikke Ekelund, cheføkonom i BRF Kredit, forventer, at boligpriserne vil falde med 5-10 procent i år.
"Når vi kommer over på den anden side af den økonomiske afmatning, venter vi, at priskorrektionen aftager. Dermed forventer vi også en vis form for status quo igennem 2010 med en prisudvikling i intervallet minus 3 til uændret," siger hun.

Huspriser steg i 24 kommuner

2008 blev et historisk dårligt år på boligmarkedet efter en række år med rekordstore stigninger i huspriserne. Ifølge en analyse fra Nykredit er boligpriserne ikke faldet så meget siden 1990, og samtidig viser en opgørelse fra Realkreditrådet, at der aldrig er blevet solgt så få huse på et år - 34.743 - siden rådet begyndte at føre statistik i 1995.
I 2008 faldt huspriserne i 71 danske kommuner, mens de steg i 24 kommuner, viser tal fra Realkreditrådet, som Bolius har regnet videre på. Alle kommuner, hvor huspriserne steg, ligger vest for Storebælt. I Aabenraa Kommune stod priserne helt stille.
Men i 23 af de 24 kommuner gik priserne både frem og tilbage fra kvartal til kvartal i det forløbne år, så det kan være lidt af en tilfældighed, at huspriserne steg. Kun i Ringkøbing-Skjern Kommune steg priserne en lille smule hele året - samlet 8,5 procent fra 4. kvartal 2007 til 4. kvartal
2009.
"Der, hvor der trods alt har været en lille stigning i løbet af året, er hovedsagligt der, hvor huspriserne er meget lave, og hvor du kan få en fuldblods-villa til en million kr.," siger Niels H. Carstensen til Bolius.dk.

Sæt prisen ned, hvis du vil sælge

Han opfordrer husejerne til at sætte prisen ned, hvis de vil sælge.
"Man skal også sætte en skarp pris, hvor huspriserne er steget, ellers vil boligmarkedet også gå i stå dér. Man skal ikke igennem et 30 procent prisfald, men man bør drage erfaringer fra de dele af landet, hvor huspriserne er faldet," mener Niels H. Carstensen. Kilde: Bolius Boligejernes Videncenter/www.bolius.dk

Publiceret 28 January 2009 11:16