Rygning er ikke kun skadeligt for helbredet, det kan også koste på pengepungen. Bytteprisen på en rygerbil kan nemt være 10.000 kroner lavere.

Rygning er ikke kun skadeligt for helbredet, det kan også koste på pengepungen. Bytteprisen på en rygerbil kan nemt være 10.000 kroner lavere.

Tobakken koster på brugtprisen

Rygning i bilen kan gøre bilen 10.000 kroner mindre værd

Af
Af Jens Overgaard

Hang til tobak koster ikke kun på det månedlige budget. Hvis der ryges i bilen, kommer der nemlig en ekstra regning, når den skal sælges. Hos Bilbasen, som håndterer tusindvis af biler, trækker regneprogrammet automatisk 6000 kroner fra, hvis der er tale om en rygerbil.

Og i branchen er det ikke usædvanligt, at forhandlerne byder op til 10.000 kroner mindre for byttebilen, hvis den er medtaget af tobak. Men de penge kan også hurtigt få ben at gå på, hvis en bil skal have en grundig antibakteriel rengøring, der kan løbe op i godt 4000 kroner - og i visse tilfælde måske skal have den i flere omgange.


"Rygning svarer jo til stenslag eller skader på lakken. Noget, som man skal beregne en kosmetisk klargøring til," lyder det fra Claus H. Andersen, som er adm. direktør for Bilbasen.

Kan løbe op

Hos Allan Hansen Automobiler i Daugård, der er en af Danmarks største brugtvognsforhandlere, konstater direktør Allan Daugaard, at afslaget på den halve snes tusinde er meget realistisk, for eksempel for en bil i 50.000 kroners-klassen. Men hvis det er på en Mercedes til en million kroner, kan det sagtens løbe højere op.

"Det kan være svært at sælge ryger-biler til andre end rygere. Og jeg går også meget op i, om der har været røget i bilen, især når jeg køber biler i ren handel," siger Allan Hansen.


"Lugten af våd hund og røg er noget af det sværeste at komme af med. Selv behandlinger fra firmaer som Tidycar kan ikke fjerne al lugten," siger han.


Hos Bilernes Hus i Silkeborg, der er et andet af de store bilhuse, mærker bilforhandler Holger Helle også, at kunderne er meget opmærksomme på rygerbiler. Han mener dog ikke, at det har nogen indflydelse på indkøbsprisen, hvis der er røget i bilen, og heller ikke på udsalgsprisen. Det skyldes, at Bilernes Hus ifølge ham kan rense bilerne så effektivt, at det ikke kan mærkes.


"Hvis nogen kan lugte noget, er det fordi, vi ikke har gjort det godt nok. Vores værksted har udstyret til at fjerne lugten helt," siger Holger Helle, som konstaterer at der er undtagelser. "Men så er det den type biler, hvor der er huller i sæderne efter skodder," siger han.


redaktion@pola.dk

Publiceret 26 January 2009 03:00