Stadig færre ryger og endnu færre gør det i bilen. I udlandet kører der kampagner, som skal få de sidste til at stoppe med rygningen i bilen.

Stadig færre ryger og endnu færre gør det i bilen. I udlandet kører der kampagner, som skal få de sidste til at stoppe med rygningen i bilen.

Stadig færre ryger i bilen

På få år er andelen af rygerbiler faldet markant. Debatten om de røgfri hjem er rykket over i bilen

Af
Af Jens Overgaard

Tendensen er klar. Stadig færre danskere ryger i deres bil. Fra januar 2006 til januar 2009 er andelen af biler, der er sat til salg med angivelsen 'rygerbil' på Bilbasen.dk, således faldet fra 12 procent til syv procent. Det viser en specialkørsel, som Bilbasen har foretaget for avisen.

Det er et markant fald i en tid, hvor danskerne er blevet stadig mere opmærksomme på generne ved røg, og hvor lovgivningen er strammet. Niels Them Kjær, der er cand.scient., ph.d. i kemi og projektchef i Kræftens Bekæmpelse, er ikke overrasket.


"Udviklingen følger debatten og sker i takt med, at vi er blevet røgfri på arbejdspladserne. Det smitter af i privatsfæren, og den udvikling har vi også set, når vi snakker rygning i eget hjem," siger Niels Them Kjær.


Han konstaterer, at udviklingen er klar, men er til gengæld skeptisk over for, om det reelle tal er så lavt som syv procent. "Det er formentlig de biler, hvor det ikke kan skjules, at der har været røget," mener Niels Them Kjær, som dog mener, at der er sket en holdningsændring.


Det er blevet mindre trendy at ryge i bilen, siger projektchefen. Og flere og flere rygende bilister ses da også køre med cigaretten ude af vinduet. Niels Them Kjær tror, at vi om 10 år har herhjemme har fået et decideret forbud mod rygning i bilerne. Det er nemlig noget, som allerede nu diskuteres i flere australske og amerikanske delstater.

Mere hensynsfulde

"Bag tallene over faldet af rygerbiler gemmer der sig et stort statistisk materiale. Således er de syv procent fra 2009 ud af et samlet udbud på 65.000 biler. Det er udelukkende biler, som danske bilforhandlere har sat til salg. Men Claus H. Andersen," der er adm. Direktør for Bilbasen, konstaterer, at tendensen hos private bilsælgere typisk følger de, som er sat til salg af forhandlerne.

Tendensen mærkes klart hos Allan Hansen Automobiler, Daugård, der er en af Danmarks største brugtvognsforhandlere.


"Vi ser færre og færre af de 'rigtige' rygerbiler. Og i det hele taget færre biler, hvor der har været røget i," siger direktør Allan Hansen, som kan se en klar udvikling.


"Folk er blevet mere hensynsfulde. Mange ringer også og spørger, om der har vært røget i en bil, før de ser på den," siger han.


redaktion@pola.dk

null

Publiceret 26 January 2009 03:00