Rygning i bilen er ligeså skadeligt som at ryge inde i sit hus. Det viser en videnskabelig undersøgelse.

Rygning i bilen er ligeså skadeligt som at ryge inde i sit hus. Det viser en videnskabelig undersøgelse.

Rygerbiler er fulde af skadestoffer fra tobak

Der er masser af skadelige affaldsstoffer tilbage i bilens kabine lang tid, efter at smøgen er slukket

Af
Af Jens Overgaard

Alle ved, at rygning er farlig. Men en stor del er ikke klar over, at det er ekstra skadeligt for helbredet at ryge i bilen. Og endnu færre ved, at de mange usynlige skadestoffer, som er i tobaksrøgen, oplagres massivt bilerne.

En nylig offentliggjort undersøgelse fra det internationale tidsskrift Pediatrics fortæller, at der findes op mod 250 usynlige, men farlige stoffer, flere dage efter at der er blevet røget i et hjem. Noget, som kan udsætte folk for det, som med et ny begreb, kaldes "tredjehåndsrygning". I biler, hvor der ryges, er problemerne dog endnu værre.


"Vi har meget høje koncentrationer, fordi man er i et lille rum. De fleste biler har også mange overflader, hvor stofferne kan sætte sig fast," forklarer Inge Haunstrup Clemmensen, der er overlæge i Kræftens Bekæmpelse.


Mange tror fejlagtigt, at tredjehåndsrygning er ufarlig, fordi røgen ikke kan ses. Men det er forkert, og især børn er udsat. Og så længe man kan lugte noget, er der i hvert fald med sikkerhed spor af tobakken. Rådet fra Inge Haunstrup Clemmensen er klart: Undgå at ryge i bilen.


"Man udsætter sig for en større risiko. Som ryger har man brug for frisk luft mellem inhaleringerne, så kroppen kan komme sig. Men i bilen, er det jo røgfyldt luft, man indånder. Det giver større risiko for hjerte/kar-sygdomme og blodpropper," siger hun.


Undersøgelser viser også, at rygere får øget risiko ved at opholde sig i rum, hvor der har været røget, når de ikke selv gør det, fordi stofferne findes i miljøet.

98 procent af lugten væk

Ziebart Tidycar har en kabinerengøring med antibakterie-kur, som ifølge firmaet stort set fjerner den lugt, som måtte være tilbage efter tobaksrøg. Det sker bl.a. ved at dybderense sæder og sæder, mens luftkanalerne vasker med speciel rensemiddel.

"Vi støvsuger i dybden. Selvfølgelig kan der være begrænsninger, men vi fjerner 98 procent af lugten," siger Flemming Boysen, der er teknisk ansvarlig hos Ziebart Tidycar.


"Selvfølgelig kan der være "morfar-biler", hvor der røget cigar og pibe i 20 år. Og her kan det være sværere at få bugt med farvninger på lyst interiør. Men lugten, den får vi bugt med," lyder det.


En omfattende behandling koster små 4200 kroner. Og det virker ifølge Flemming Boysen. I sjældne tilfælde er det dog nødvendigt at gentage den, fordi lugten kommer igen, når tekstilerne tørrer. Det er i sagen natur effektive midler, som bruges. Men de er ifølge den internationale Ziebart Tidycar-kæde ikke sundhedsskadelige.


Hvorvidt en sådan antibakteriel behandling fjerner alle de usynlige affaldsstoffer, er det ikke lykkedes os at få af- eller bekræftet.


redaktion@pola.dk

null

Publiceret 26 January 2009 03:00