Trods ømme knæ synes Katrine Nielsen (th), at soldaterrollen er spændende. Foto: Arne Bach Nielsen

Trods ømme knæ synes Katrine Nielsen (th), at soldaterrollen er spændende. Foto: Arne Bach Nielsen

Soldat på skoleskemaet for Thorsagerpige

Katrine T.V. Nielsen fra Thorsager går i 9. klasse på Rønde Skole. Hun har i denne uge sammen med 81 andre praktikanter fra hele landet været i erhvervspraktik på Flyvestation Karup. Opholdet har overbevist hende om en militær karriere er vejen frem for hende.

Af
Af Martin Schultz

Mobilen slukkes og mærketøjet er blevet skiftet ud med den grønspættede uniform. Eksercits, morgenidræt, demonstration af hunde, og øvelse med overnatning i det fri har indviet praktikanterne i soldaterlivets glæder. Men besøgene ved helikopterne, flyveskolen og operationsrummet med radarskærmene har de fleste nu nok forbundet med Flyvevåbnet. ”Der er ingen tvivl om, at det er en hård uge for de unge praktikanter. Instruktørerne taler ganske vist pænt til dem, men disciplinen er ikke til at tage fejl,” siger Arne Bach Nielsen, presseofficer i Flyvevåbnet. Der skal adlydes ordre, og de unge får at vide, at opholdet ikke er en diskussionsklub, og at der skal trækkes på fællesskab og samarbejde.

Pilot eller radar i Air Control Wing

15-årige Katrine T.V. Nielsen kommer fra 9. klasse på Rønde Skole. Hun har noget bøvl med sine knæ, men hun vil ikke hjem af den grund. ”Når jeg har set soldaterfilm, har jeg ofte tænkt, at det kunne være sjovt at prøve. Turen overgår totalt, hvad jeg havde forestillet mig. Det bedste det er holdindsatsen og den fine stemning. Og så elsker jeg strabadserne,” siger Katrine iført grøn sløringsmaling. Katrine Nielsen har i teenageårene skiftet lige fra at ville være frisør til skuespiller eller musiker. ”Nu er jeg sikker på, at pilot er min vej frem. Men kan jeg ikke leve op til kravene, vil jeg prøve i Air Control Wing, hvor man overvåger og kontrollerer lufttrafikken via radar.”

Ikke alle tåler mosten

Torsdag morgen var der 75 praktikanter tilbage af de 82. - Der er næsten altid nogle der afgår fra holdene. Det kan skyldes sygdom, men også at nogle indser, at militærlivet ikke er noget for dem, fortæller instruktør Sinne Vestergaard. Trods ømhed i knæene var Katrine Nielsen var med til det sidste, da holdet tog hjem fredag eftermiddag.

Publiceret 23 January 2009 20:52