Et nyt badeværelse er det, de fleste boligejere drømmer om.

Et nyt badeværelse er det, de fleste boligejere drømmer om.

Danskerne vil stadig have nyt køkken og bad

Mange boligejere har fortsat planer om nyt badeværelse eller køkken i år. Se top 10-listen over, hvilke projekter danskerne vil lave i boligen i år

Af
Af Bolius Boligejernes Videncenter

www.bolius.dk

Selv om krisen kradser, vil danskerne stadig have nyt badeværelse og køkken. Ifølge en ny brancherapport fra Institut for Konjunktur-Analyse (IFKA) har 114.000 husstande i år planer om et nyt badeværelse, mens 101.000 gerne vil investere i et nyt køkken, skriver Bolius.dk.

"Når man har købt et nyt hus eller en ny lejlighed, vil folk gerne sætte et personligt præg, og det gør de med et nyt køkken eller badeværelse," siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liberius til Bolius.

Svært at prale af sin isolerede kældervæg

Badeværelse og køkken er typisk det, boligejerne skifter ud i deres bolig. Produktchef i Bolius, arkitekt Thomas Hjort, mener, at de to rum vil blive ved med at ligge højt på listen over danskernes investeringer i boligen. For mange hænger det sammen med livsstilen om at have velfungerende og rumlige oplevelser.

"Du kan vise dit nye bad og køkken frem, men det er svært at prale med, at du har isoleret din kældervæg, eller at vise et nyt gasfyr frem, der er billigt i drift. Badeværelse og køkken er stadig de mest anvendte rum," siger han.


Mange skal have den store tegnebog frem. Næsten hver tredje, der planlægger at få et nyt køkken, ønsker også at få et nyt badeværelse.

Færre har planer om nyt bad og køkken

Danskernes lyst til at tage brusebad i et nyt badeværelse og lave mad i et nyt køkken, er dog ikke lige så stor som sidste år. Her ville 145.000 danske husstande investere i nyt badeværelse, mens 115.000 planlagde at få et nyt køkken.

"Med finanskrisen havde det været meget mærkeligt, hvis der ikke var sket et fald. Om det er stort eller lille i forhold til finanskrisen, er ikke til at sige noget om," siger Torben Liberius.

Færre har planer om til- og ombygninger

Samlet har lidt færre danskere planer om til- eller ombygninger inden for de kommende 12 måneder i forhold til for et år siden, men investeringslysten er steget det sidste halve år. 18 procent af de danske husstande mente i slutningen af 2008, at de ville investere i en større til- eller ombygning. I slutningen af 2007 var andelen 20 procent, men for et halvt år siden var andelen 16 procent, viser IFKA's rapport.

Boligejere bygger om, når de ikke kan sælge huset

Torben Liberius mener, at tallene ser bekymrende ud. Thomas Hjort er ikke så pessimistisk, selv om han også synes, at nedgangen er til at få øje på.

"Der er en tendens til, at boligejerne bliver boende, og samtidig falder prisen på materialer og håndværkere. Derfor tror jeg, at nedgangen i til- og ombygninger ikke bliver så markant. Når det er svært at sælge huset, vil boligejerne hellere investere i deres bolig. Boligejere vil generelt have flere kvadratmetre, så der er brug for renovering af kældre og udestuer. Det er de færreste, der vil opholde sig i en fugtig kælder, hvis de skal have hobbyrum eller kontor dernede," siger Thomas Hjort.


redaktion@pola.dk

Publiceret 22 January 2009 03:00