En mobil bredbåndsforbindelse er smart, når man vil tjekke mails fra ferien, toget eller i sommerhuset. Man skal dog ikke regne med at hastigheden lever helt op til det, der loves i reklamerne. Man deler nemlig forbindelse med alle andre, der er brugere hos samme teleskab, i det pågældende lokalområde.

En mobil bredbåndsforbindelse er smart, når man vil tjekke mails fra ferien, toget eller i sommerhuset. Man skal dog ikke regne med at hastigheden lever helt op til det, der loves i reklamerne. Man deler nemlig forbindelse med alle andre, der er brugere hos samme teleskab, i det pågældende lokalområde.

Mobilt bredbånd kan være dyrt

Mobilt bredbånd er fint på farten og i sommerhuset, men det er op til fem gange dyrere end kablede forbindelser – og hastigheden er ikke altid lige god

Af
Af Michael C. Svendsen

Bolius Boligejernes Videncenter

Med en mobil bredbåndsforbindelse kan du sende mails i toget eller tjekke bolius.dk fra sofaen i sommerhuset. Men de mobile forbindelser er mere kostbare end traditionelle netforbindelser, og du skal ikke regne med at kunne surfe med "op til 7,2 megabit per sekund," som der står i reklamerne.

"Nej, for du deler forbindelsen med alle andre i lokalområdet, der er 3G-kunder hos samme selskab. Derfor falder hastigheden på din mobile bredbåndsforbindelse, hvis din nabo går online på samme net," siger civilingeniør Torben Rune fra analysevirksomheden Netplan til Bolius.dk.

Mobilt bredbånd har store hastighedsudsving

"Men hastigheden afhænger også af, hvor god dækning din udbyder har i området. Eller om du befinder dig på tagterrassen med klart syn til sendemasten - eller i stueetagen bag en betonvæg," forklarer Torben Rune.

Derfor kan den mobile bredbåndsforbindelse nogle gange trække hæderlige 2,5 megabit per sekund eller mere endnu. Andre gange strømmer der kun en tiendedel eller endnu mindre gennem æteren. Hvis du overhovedet kan få forbindelse. Det gør de mobile forbindelser uegnede, hvis du ofte ser internet-tv eller downloader store filer.


"Der er rigtig mange enkeltfaktorer, der bestemmer hastigheden på den mobile bredbåndsforbindelse. Det er ligesom på Køge Bugt-motorvejen, hvor du nogle gange stryger af sted, og andre gange sidder vilkårligt fast i en trafikprop," siger chefredaktør Lars Jacobsen fra pcworld.dk til Bolius.

Fast forbindelse slår mobilt bredbånd i hjemmet

Har du et helt basalt netbehov, eller vil du gerne tage din forbindelse med dig overalt, er 3G-forbindelserne derimod rigtig udmærkede. Især har de store selskaber en acceptabel eller endda rigtig god dækning over næsten hele landet.

"Men er du ude efter en konstant tilgængelig forbindelse med garanteret minimumshastighed, kan du ikke nøjes med en 3G-forbindelse som din eneste opkobling hjemme. Her er en fast forbindelse ( via ADSL, kabel-net eller fiber, red. ) på alle måder et bedre valg," siger Lars Jacobsen til Bolius.dk.


Torben Rune er enig og pointerer, at 3G-forbindelserne tillige er mellem to og fem gange dyrere end de faste netforbindelser, hvis du sammenholder reel båndbredde med den månedlige abonnementspris.

Forlang 14 dages opsigelse på mobilt bredbånd

Du bør altid betinge dig 14 dages opsigelse fra tegningsdato, hvis det ikke er en del af standardbetingelserne, anbefaler Torben Rune og Lars Jacobsen.

"For selv om teleselskabets dækningskort viser, at du kan regne med fin hastighed, hvor du bor, kan lokale forhold have meget stor betydning. Og så er det brandærgerligt, hvis du har bundet dig til et halvt års kostbart abonnement på en tjeneste, som slet ikke lever op til forventningerne," forklarer Lars Jacobsen.


redaktion@pola.dk

null

Publiceret 15 January 2009 03:00