Kasper Eriksen. Arkivfoto

Kasper Eriksen. Arkivfoto

Debat: Nørager – gaven, der ikke kan byttes

Af Kasper Eriksen, Skovgårdevej 3, Nørager, 8961 Allingåbro:

"Når man – som jeg – er bosiddende i Norddjurs Kommune, gør man sig naturligt nogle tanker om både fremtiden og fortiden. Egentlig er denne tekst tænkt som en hyldest til et af de dejligste steder i Danmark. Men teksten er også en påmindelse om, at vi skal holde ved. Holde ved de ting, som fungerer i Norddjurs.

Først lidt om mig. Jeg hedder Kasper og er 49 år gammel. Jeg bor i Danmarks dejligste lille by, Nørager på Djursland.

Jeg er opvokset i Stenvad, som VAR Danmarks dejligste lille by….. i 70erne og 80erne. Stenvad, som stadig ligger i Norddjurs, var en aktiv by, der var bygget op omkring Mosebruget. Dengang Mosebruget rent faktisk var et mosebrug og ikke et museum. Når jeg gik ud for at handle med mine forældre, som i øvrigt stadig bor i Stenvad, kunne jeg vælge mellem en købmand og en Brugs. Desuden var en af Jyllands største bagere placeret i Stenvad (ifølge rygterne den 3. største rugbrødsbager i Jylland). I Stenvad var der også en cykelhandler, en skomager, en blomsterbutik, en kro og så var der det vigtigste for mig….. Stenvad Boldklub. Fodbold har altid været en ekstrem vigtig ting i mit liv. Kort sagt, Stenvad var en lille storby. Faktisk så stor at byens børn blev fordelt på Fjellerup skole (i dag lukket) og Ørum Skole (planlagt til at lukke).

I midten af 80erne (ca.) lukkede Mosebruget ned, og dermed fulgte en stille og rolig nedlukning af byens butiksliv. Den tidligere stationsby på Gjerrildbanen havde tabt kampen til besparelser. Den eneste rest af fortidens storhed er Stenvad Boldklub. Nå ja, det hedder selvfølgelig AC Norddjurs i dag, men fodboldbanen ligger stadig i Stenvad. Huspriserne i Stenvad ligger vel på samme niveau som i slut 80erne, og så vidt jeg ved, er der kun bygget 1 (!) nyt hus i byen siden 1990.

Nu bor jeg så i Nørager, som er en by på ca. samme størrelse som Stenvad. De fleste kender Nørager pga. sporten i byen. Klubbens håndboldhold spillede i storhedstiden i Danmarksserien og toppede med en pokalkamp mod Viborg HK. En kamp hvor resultatet ikke betød så meget som stoltheden over, at en klub som Nørager BK kunne skabe så store oplevelser for byen. For hvor mange byer kan have et hold på det niveau og så ikke engang have sin egen sportshal ? Stoltheden var enorm og sammenholdet ligeså.

Klubbens fodboldhold har måske ikke skabt så store oplevelser, men ikke desto mindre var det fodboldklubben som fik mig til byen. Jeg havde hørt om det store sammenhold i NBK, og jeg blev aldrig skuffet.

Men Nørager er meget mere end bare en sportsklub. Ildsjælene står i kø i denne by. NBK har i dag en flot sportshal pga. ildsjælene. Byen har en velfungerende købmand, et godt industriområde og mange små virksomheder. Og så har vi en anden stor stolthed i vores by..... børnehaven. Nørager Børnehave & Vuggestue har skabt flotte resultater, og i kommunale rapporter om trivsel og faglighed scores der topkarakterer. Det er ikke så stort et sted, men det er en børnehave, som jeg er stolt over, at mine børn går/har gået i. Børnehaven og vuggestuen er en essentiel del af byen.

Nørager har udviklet sig meget, siden jeg begyndte at komme til byen i starten af 90erne. Flere nye gader er skudt op, og netop nu er man i gang med at byggemodne til endnu en, Bent Nyholm Jensens vej – opkaldt efter vores tidligere, nu afdøde købmand. Husene i byen bliver solgt ret hurtigt, og flere af grundene på den nye udstykning er reserverede.

Jeg er nødt til at komme lidt mere ind på sammenholdet i byen. For når der er sommerfest, deltager hele byen. Til ungdomsfesten om fredagen har der nogle gange været op mod 800 deltagere og oftest foregår disse fester uden den store ballade, fordi de fleste af byens voksne er til stede, og det skaber en naturlig ro. Når der er fastelavnsfest eller julehygge i byens forsamlingshus, er der altid fyldt helt op med mennesker. Som regel har byens pensionister deltaget i enten opdækningen eller oprydningen. På den måde bliver alle en del af sammenholdet.

I Nørager tager man ikke noget for givet. Folk ved der skal kæmpes for tingene, og det gælder, uanset om det er sport, erhverv, offentlig transport eller andet. Kan Nørager ende som Stenvad ? Klart ja. Men jeg føler mig overbevist om, at det ikke sker, så længe vi har ildsjælene. Nå ja, og en kommunalbestyrelse som bruger deres sunde fornuft og ikke tænker afvikling om noget som rent faktisk er i fuld udvikling.

Jeg hører nogle gange folk spøge med, at der er lidt indspist i Nørager. Det kan der sikkert være noget om. Men har alle mennesker ikke brug for tryghed og sammenhold?

Jeg er fuldkommen sikker på, at Nørager er det perfekte sted for mine børn at vokse op. Ligesom som Stenvad var det perfekte sted for mig at vokse op.

Der er så megen negativitet omkring Norddjurs Kommune og kommunalbestyrelsen. Jeg håber, folk vil reflektere lidt over dette skriv. Og hvis alle I velmenende medlemmer af kommunalbestyrelsen trænger til noget positivt i jeres politiske liv, så får I her min julegave til jer:

Nørager……. Gaven kan ikke byttes.

Glædelig jul til alle i Norddjurs."

Publiceret 09 December 2020 18:30