Britt Bager. Arkivfoto

Britt Bager. Arkivfoto

1. maj: Venstre synger også med på Danmark for folket

"Det er længe siden, Socialdemokratiet og venstrefløjen kunne fejre arbejdernes internationale kampdag 1. maj i visheden om, at arbejderne stemmer rødt.

For lige som klassesamfundet effektivt er brudt ned under skiftende blå og røde regeringer de seneste mange årtier, så er klasserne det også. Det er slut med, at de arbejdende pr. definition altid stemmer rødt og er medlem af en fagforening. For mange danskere er det sund fornuft, når de er medlem af et fagforbund og en a-kasse, men det har ikke noget med deres politiske stillingtagen at gøre.

I dag er danske lønmodtagere lige så blå som de er røde. Og jeg kan hilse og sige, at vi i Venstre er stolte over, at det er sådan.

Vi er enormt stolte, når vi med mellemrum bliver kåret som Danmarks største arbejderparti – fordi det meget ofte viser sig, at vi samtidig også er Danmarks største erhvervsparti, Danmarks største ungdomsparti og Danmarks største parti blandt de ældre.

Det viser, at danskerne har særlige forventninger til Venstre og tillægger vores arbejde en særlig vægt. Men det viser også, at Venstre sammen med andre partier er lykkedes med at nedbryde det klassesamfund og de kunstige kulturelle skel, som var en del af gamle dages klassesamfund. Det er bekræftelsen på, at vi sammen har gjort Danmark til et af verdens rigeste og mest vellykkede samfund.

Netop i år, hvor 1. maj-festerne finder sted, mens corona-virussen hærger i hele verden, og regeringen har valgt at lukke store dele af det danske samfund ned, er der god grund til at glæde sig over, at de politiske partier har vist, vi kan stå sammen, når Danmark udfordres. Sammen har vi bevilget historiske summer til hjælp for danske virksomheder og deres ansatte, til kultur- og foreningslivet, til kommuner og regioner, der har ydet særlige indsatser under krigen.

Det har været dyrt, men det ville blive endnu dyrere, hvis vi ikke gjorde det. Og selv om vi allerede har ydet hjælp, er situationen desværre den, at vi endnu ikke har gjort nok. Der er stadig alt for mange, som ikke får den hjælp, de har brug for, hvis de skal overleve. Både virksomheder, kulturinstitutioner og meget andet.

Men der ligger også en vigtig læring i det for hele det danske fællesskab: Folketinget kun har haft mulighed for at række danskerne den akutte hjælp, fordi tidligere regeringer har ført en ansvarlig økonomisk politik. Der er nogle, der har skabt overskud, betalt gammel gæld ud af verden, og løbende gennemført de reformer, der har sikret, at vi både har kolde kontanter og varme hænder til fremtidens Danmark.

Det er på den måde, der er skabt gode penge til investeringer i bedre sundhedsvæsen og ældrepleje, børnepasning, folkeskole, uddannelser og forskning. Det er på den måde, vi har haft mulighed for at gennemføre lettelser af skatter og afgifter, så danske virksomheder kan stå stærk i forhold til konkurrenterne. Det er sådan, vi har skabt muligheden for, at Folketinget de seneste uger har kunne sætte ind med hjælpepakker, der holder hånden under Danmark og danskerne.

Du kan ikke love ”Velfærd først”, hvis du afviser de reformer, der skal finansiere velfærden. Og du kan ikke holde hånden under danskerne, hvis du i de foregående år ikke har først en sund og ansvarlig økonomisk politik. Det er en vigtig læring, som det desværre ikke er alle Folketingets partier, der har forstået.

Man kan ikke skabe verdens bedste velfærdssamfund, hvis det eneste, man lover vælgerne, er at man kan dele gaver ud. Lige som på danske arbejdspladser – både offentlige og private – skal partierne i Folketinget også yde, før de kan nyde. Venstre er klar til at yde – lige som de danske lønmodtagere. Jeg glæder mig til at se, om Socialdemokratiet også er klar, når vi skal kæmpe Danmark ud af nedlukningens mørke."

Publiceret 01 May 2020 05:45