Jytte Schmidt (SF), der her giver thumbs up med Enhedslistens Henrik Holmsted på, at valgforbundet de to partier imellem er på plads, frygter, at de varslede besparelser på den kollektive trafik vil betyde en negativ økonomisk spiral for Norddjurs. Arkivfoto

Jytte Schmidt (SF), der her giver thumbs up med Enhedslistens Henrik Holmsted på, at valgforbundet de to partier imellem er på plads, frygter, at de varslede besparelser på den kollektive trafik vil betyde en negativ økonomisk spiral for Norddjurs. Arkivfoto

Debat:

Besparelser på den kollektive trafik endnu et hug til små bysamfund

Af Jytte Schmidt, Søndergade 21, Vivild, formand for SF Norddjurs:

“Som Vivildborger er jeg er dybt rystet og vred over forslaget om at nedlægge rute 213, der kører Grenaa-Glesborg-Fjellerup-Vivild–Randers. Det er selve Vivilds livsnerve til de de større byer, man hermed skærer over.

Hvordan skal vore unge komme til gymnasiet, handelsskolen, teknisk skole med videre i Paderup eller Grenaa? Hvordan skal folk uden bil komme på arbejde i Randers, Grenaa eller Århus? Hvordan skal ældre mennesker komme til specialister og hospitaler? Hvordan skal man komme hen og besøge familie på plejecentrene i Allingåbro, Auning, Glesborg og Grenå? OSV...

Jeg kan godt forstå, at det er for dyrt at lade halvtomme busser køre rundt, men så må der komme forslag om alternativer. Fx teletaxaer, hvor man ringer efter et køretøj, der henter en ved et busstoppested. Men busserne er jo heller ikke tomme, når studerende skal frem og tilbage til uddannelser. Så disse afgange skal bevares. Der skal være mindst en afgang til uddannelser om morgenen og to afgange hjem eftermiddag/aften.

Der må også tænkes på muligheder for, at de unge kan komme til Auning og så videre derfra. Og det må være en regional opgave at betale for transport til Randers og Aarhus.

Hvis økonomien i Norddjurs skal have nye udgifter til transport, vil det gå ud over servicen på andre områder, og det kommer til at gøre ondt.

Et af Norddjurs` største problemer er et lavt uddannelsesniveau, det er i forvejen dyrere for unge på landet at komme på uddannelse, fordi der ikke er gratis transport, som dengang jeg selv gik på gymnasium.

Hvis vi skal bryde den sociale arv, er fri og lige adgang til uddannelse et godt sted at sætte ind.

Så at lukke rute 213 ned duer ikke.

Det bliver også endnu sværere at få folk til at bosætte sig på landet, når man er afhængig af en/to biler. Og endnu sværere at få nye virksomheder til området. Så det er den dårlige cirkel, der får næring. Udvikling bliver erstattet af afvikling.

Så det er en OMMER.

SF har ikke nogen fra Djursland i regionsrådet, men jeg vil tage kontakt til Bente Nielsen fra Silkeborg og Susanne Buch Nielsen fra Lemvig for at påvirke beslutningen.”

Publiceret 28 July 2017 18:33