10 coronafortællinger fra Norddjurs

Krisen har forenet os - det viser erfaringerne fra litteraturprojekt.

Artiklens øverste billede
I kø for at blive testet for corona - mon ikke det er en af de oplevelser danskerne vil huske resten af deres liv. Foto: Finn Frandsen

Afsavn, frustration, glæden ved gåture og statsminister Mette Frederiksen er trådt frem i vores liv under coronakrisen, når vi selv fortæller om det.

I det store litteraturprojekt Dekameron 2021 har borgere i hele region Midtjylland set tilbage på nedlukningerne og indsendt deres egen fortælling om oplevelsen under pandemien. Forfatteren Henrik Majlund Toft har nu udvalgt 10 fortællinger fra Norddjurs, som han bearbejder til litterære tekster. Og han forklarer, at han kan se, vi har fået et fællesskab gennem vores afsondrethed.

Den lokale forfatter Henrik Majlund Toft har læst og udvalgt de lokale corona-fortællinger. Pressebillede

»Vi lever i dag i et splittet samfund, uden fælles referencer. Vi har et fragmenteret mediebillede. Tidligere var der én tv-kanal og alle så det samme lørdag aften, så det kunne vi snakke om når vi mødtes mandag morgen. Sådan er det normalt ikke længere i vores tid. Men nu har vi igen en kollektiv reference ramme som vores fælles oplevelse af lockdown er,« pointerer Henrik Majlund Toft.

Slotsmiddag for de udvalgte

De 10 udvalgte bidragsydere mødtes med forfatteren til slotsmiddag på Meilgaard Slotskro mandag aften. Nogle har sendt digte ind, andre har lavet opremsninger, og andre igen har skrevet novelle-lignende historier. Så materialet skal bruges og bearbejdes på mange forskellige måder, og mødet på slotskroen er en hjælp til den bearbejdning, forklarer Henrik Majlund Toft.

»Jeg brugte middagen til at få uddybet detaljer og bore lidt i de historier de fortæller, og komme tættere på deres oplevelse,« siger han.

Udover at de indbudte blev hyldet til middagen, læste de også højt fra deres historier. Og der er flere emner, som den lokale forfatter har noteret sig.

»Manglen på termometre, Mette Frederiksens tale, da hun lukker Danmark ned, og selvfølgelig ensomheden under isolationen. Det går igen i flere historier. Det, jeg tager med videre, er en stemning og nogle ord. Men jeg er endnu ikke begyndt at arbejde på historierne, så jeg er også spændt på hvad der kommer ud af det,» fortæller han.

Verdenshistoriske tråde

Dekameron 2021 er inspireret af klassikeren med samme navn fra år 1350. Romanen indeholder hundrede historier af adelige personer i 10 dage, som alle var flygtet i isolation fra pestens dødelige hærgen i Firenze.

Henrik Majlund Toft trækker dog gerne tråden endnu længere tilbage i tiden.

»I den græske mytologi var der et bonmot om at guderne gav ulykken til mennesket, så de kunne fortælle om den.«

Han mener at netop corona-krisen og Dekameron 2021 projektet gør det samme. De 100 tekster fra hele regionen udgives til efteråret i en samlet antologi.Læs også

Del artiklen