Poesipølsevogn og fernisering på biblioteket
Skriveværksted og afsløring af nyindkøbt maleri på Grenaa Bibliotek.
For tiden bliver man mødt af et sælsomt syn på Grenaa Bibliotek: En pølsevogn indeholdende symbolske salatblade og bogburgere. Ved siden af står et skilt på cafébord og indbyder til fejring af digteren Emil Bønnelycke med fernisering af et kunstværk, skriveworkshop, digtoplæsning og dessert med et spiseligt digt. Verdens Poesidag nærmer sig, men hvad i alverden sker der?
Poesipølsevognen skal vise, hvor meget man kan med digte
Thomas Olesen, kulturformidler på biblioteket, forklarer: »Poesipølsevognen skal vise, hvor meget man kan med digte. For eksempel kan man lave en skæg poesipølsevogn, hvor vi benytter os af et udvidet litteraturbegreb. Litteratur kan optræde alle mulig andre steder end i bøger, og hører også hjemme på mure, i performances, på internettet og ja, i en pølsevogn, uden at det af den grund bliver ren pølsesnak.«
Eksperimenterede med sproget
Emil Bønnelycke (1893-1953), som er årsag til galskaben, var en af de første til at udvide litteraturen som begreb. Han ville have moret sig over pølsevognen, for han eksperimenterede selv med sproget. I 1917 skrev han figurdigtet ’Berlin’, som var en hyldest til maskinerne, farten og storbyen. Digtet er skrevet helt uden brug af ord og består kun af vandrette streger. Dermed viste han digtgenrens enorme spændvidde.
En anden digter, som er optaget af sproget og dets grænser, er Kamilla Jørgensen. Hun oversætter litterære tekster til nye smukke og morsomme udtryk, hvor hun arbejder med sproget som konkret udtryksmateriale. Nu har hun oversat Bønnelyckes berømte digt, der er blevet konkretiseret til lysende blå neonrør på en stor stålplade. Værket hænger permanent på Grenaa Bibliotek indkøbt med midler fra Kunst- og Kulturpuljen Norddjurs.
Fernisering
Kunstværket ferniseres på Verdens poesidag. Først med skriveworkshop ”Skriv som Bønnelycke” med digteren Mads Mygind, som senere læser op af sine egne og Bønnelyckes digte. Og så kan man få sig et ægte stykke Bønnelycke-kage. Havnebageren har printet et konkret og spiseligt ’Berlin’ digt som topping på en lækker kage. Det er gratis at deltage, men skriveworkshoppen kræver tilmelding
På Grenaa Bibliotek slår man på den måde tirsdag 21. marts to fluer med ét smæk, når man markerer både verdens poesidag og holder fernisering på det nye kunstværk.
Projektet med det finurlige navn poesipølsevognen er en mulighed for at mixe en kreativ kradser, spise en bogburger og slutte af med et stykke Bønnelycke kage. Det sker i form af en skriveworkshop.
»Med poesipølsevognen vil vi først fremmest opfordre til, at du selv begynder at skrive. At skrive udvider dit sprog og din verden. For man kan stort set alt med sprog. For eksempel lave en skæg poesipølsevogn, hvor vi benytter os af et udvidet og uhøjtideligt litteraturbegreb. Litteratur kan nemlig optræde alle mulig andre steder end i bøger. Litteratur hører også hjemme på mure, i performances, internettet og ja, i en pølsevogn, uden at det af den grund bliver pølsesnak,« fortæller kulturformidler Thomas Olsen i en pressemeddelelse fra Norddjur Biblioteker.
Kamillas kunst
Kamilla Jørgensen tager fat i andre forfatteres litterære tekster, som hun oversætter til nye smukke og morsomme udtryk, idet hun bruger sproget som konkret udtryksmateriale. Et eksempel er Jørgensens værk ”KNALV KNOLV”, som er en appropriering af et digt af Vagn Steen. I Jørgensens oversættelse er digtet blevet til et ægte ur, som hænger permanent på Grenaa Havn.
Ved ferniseringen taler formanden for Kultur og Fritidsudvalget i Norddjurs, Allan Gjersbøl Jørgensen, (S).
På Verdens Poesidag kan man komme til fernisering af ”Berlin”. Man kan møde Kamilla Jørgensen, og så kan man glæde sig til digtoplæsninger af Mads Mygind og Peter Laugesen. Begge læser op af Bønnelyckes digte og naturligvis deres egne digte.