Nye boligskatteregler slår markant igennem på Djursland
Norddjurs og Syddjurs Kommuner ender sammen med Odder Kommune med at have de højeste grundskyldspromiller i Østjylland, når de nye boligskatteregler træder i kraft i 2024, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
En analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at forskellene i grundskyldspromiller forstørres mellem land og by, når de nye boligskatteregler træder i kraft fra 2024.
»En værdistigning på 500.000 kroner vil i fremtiden udløse en ekstra skat på 8.250 kroner om året i Norddjurs Kommune, mens skatten på en tilsvarende værdistigning i Frederiksberg Kommune vil være 1.650 kroner,« lyder det i analysen.
Med data fra Skatteministeriet som grundlag viser analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at grundskyldspromillen bliver over syv gange mindre i Frederiksberg Kommune, mens den i Struer Kommune ikke engang bliver halveret.
Analysen indeholder tilsvarende tal for alle kommuner. Struer og Frederiksberg er de to kommuner, der vil opleve de henholdsvis største og mindste ændringer i grundskyldspromillen.
»Konsekvensen af de nye boligskatteregler er en mere ulige beskatning af fremtidige kapitalgevinster på jordbesiddelser på tværs af landet,« udtaler Sune Caspersen, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der har begået analysen.
København og Norddjurs
De nye boligskatteregler, der efter planen skal træde i kraft fra 1. januar 2024, vil betyde markante nedsættelser af skattesatsen på jordbesiddelser, kaldet grundskyldspromillen..
Grundskyld betales af din boligs grundværdi. Hvis du selv ejer boligen, betaler du direkte. Hvis du er lejer, betaler du indirekte over din husleje.
Den laveste sats findes i Gentofte Kommune med 16 promille (1,6 pct.), mens den højeste sats på 34 promille (3,4 pct.) findes i 10 kommuner, bl.a. København, Norddjurs, Odsherred, Kalundborg og Hjørring.
Konkret betyder det, at hvis din grund er vurderet til 2 mio. kr., og du bor i en kommune med en grundskyldspromille på 34, skal du årligt betale 68.000 kr. i grundskyld.
Da de nye ejendoms- og grundvurderinger er væsentligt højere end de nuværende vurderinger, der for ejerboliger stammer fra 2011 og desuden er blevet nedsat ekstraordinært i 2013 og 2015.
Når de nye boligskatteregler og ejendomsvurderinger træder fuldt i kraft fra 2024, har man aftalt, at det samlede skatteprovenu fra grundskylden i den enkelte kommune ikke må stige, men skal svare til det, der ellers var blevet betalt, hvis reglerne ikke var ændret.
Det får den betydning, at hvis grundvurderingerne stiger meget, så skal grundskyldspromillen falde tilsvarende meget. Hvis grundvurderingerne omvendt kun stiger forsvindende lidt, vil grundskyldspromillen tilsvarende falde meget lidt.
I kommuner som Købehavn og Frederiksberg vil de nye ejendomsvurderinger medføre en markant stigning i grundværdierne. Det betyder, at man her er tvunget til at sætte grundskyldspromillen lige så markant ned. I Frederiksberg Kommune vil grundskyldpromillen falde med 84,1 procent fra 24,75 i dag til landets laveste på 3,3 fra 2024.
Københavns Kommune vil også opleve et markant stort fald fra 34,0 i dag til 5,4 promille fra 2024.
I Norddjurs Kommune, som i dag har samme grundskyldpromille som København, vil grundskyldspromillen kun falde til 16,5. Dermed vil kommunen sammen med Varde have landets højeste grundskyldpromille som følge af, at de nye ejendomsvurderinger kun opjusteres til cirka det dobbelte.
I Syddjurs, der scorer kassen i Business Region Aarhus kommunen på grundskyld af sommerhuse, vil grundskyldspromillen falde fra 33,8 til 13,6.
Kun Odder og Norddjurs kommer til at ligge højere.
Ejendomsværdiskat
Oveni grundskylden betaler boligejere ligeledes ejendomsværdiskat, som er en skat på værdien af hele ejendommen (dvs. både grund og bygning). Ejendomsværdiskattesatserne varierer ikke på tværs af kommunerne. Ejendomsværdiskatten er heller ikke en del af ejendomsskatterne, men indgår i de personlige indkomstskatter.
Ejendomsskatternes andel af Danmarks samlede skatteprovenu har siden 2010 ligget mellem 2,7 og 3,0 pct. (Kilde: Danmarks Statistik.)
I alt betalte boligejerne 18,63 mia. kr. i grundskyld i 2021. Den samlede grundskyld inkluderer ud over betaling fra ejerboliger også betaling fra bl.a. landbrugs-, erhvervs- og udlejningsejendomme, der beløb sig til 10,64 mia. kr. i 2021. (Kilde: Danmarks Statistik).
Foreslår harmonisering
»De nye boligskatteregler betyder således, at grundskyldspromillerne kommer til at falde i hele landet, men faldene er langt større i byerne end på landet. Det betyder, at man i byerne får en mindre stigning i grundskylden, når boligpriserne stiger,« ifølge Sune Caspersen, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
»De nye grundskyldspromiller er hægtet op på de nye ejendoms- og grundvurderinger. Så når der er sket nogle voldsomme værdistigninger i byerne de seneste år, samtidig med at grundskylden ifølge de nye regler ikke må stige i kroner og øre, betyder det, at satsen bliver langt mindre i de områder, der har oplevet store værdistigninger det seneste årti. Det har den konsekvens, at fremtidige gevinster bliver beskattet lempeligere i byerne end på landet,« er Sune Caspersens konklusion.
Derfor foreslår han ikke overraskende, at der politisk bør sikres en harmonisering af grundskyldspromillerne, så forskellene mellem land og by mindskes.