Få hjælp til en farbar tur på Trækstien langs Gudenåen
Tidligere journalist ved Lokalaviserne på Djursland står bag ny vandrebog til Trækstien.
Det er møgirriterende at ville gå en tur langs Gudenåen, og så sopper man rundt i vand…
Det irriterede også Susanne Mejlgaard og Nicole Wolter, der netop har udgivet en vandrebog til Trækstien langs Gudenåen, fremgår det af en pressemeddelelse.
Nicole Wolter har en fortid som journalist ved Lokalaviserne på Djursland og senere som kommunikationsmedarbejder med mere hos Nationalpark Mols Bjerge. Hun er fortsat tilknyttet Nationalparken, men på nedsat tid for at kunne realisere sine egne projekter som for eksempel at skrive bøger.
Derfor satte de sig for at finde en løsning – og lavede facebookgruppen Farbargudenå, hvor lokale beboere langs åen nu hjælper hinanden og deres gæster med at dele dagsaktuelle observationer om farbarheden langs Gudenåen.
Det giver god mening, mener de to forfattere.
»Farbargudenå er et fællesskab er for os, der holder af at nyde naturen langs åen. Her deler vi vores viden om, hvor åen er farbar, og hvor den er oversvømmet. De fleste mennesker vil meget gerne give andre en hjælpende hånd, og jo flere mennesker langs åen, der kender Farbargudenå, desto flere kan dele deres observationer,« siger forfatterne bag vandrebogen om Trækstien.
Overraskende vandstand
De to kvinder blev overraskede flere gange under researchen til vandrebogen, hvor de gik Trækstiens 76 kilometer flere gange. Selv på smuk forårsdag – uden meldinger om oversvømmelse – oplevede de pludselig at stå i vand til anklerne.
»Vi var nogle gange helt uforberedte på oversvømmelser. Hvis vi havde vidst det, før vi tog afsted, kunne vi have forberedt os, men vi havde simpelthen ikke forstillet os vand på det tidspunkt og på det sted,« fortæller kvinderne bag vandrebogen.
Klimaændringerne er nemlig også kommet til Østjylland og Gudenåen, og som de fleste omkring åen ved, medfører det, at åen også jævnligt flyder over i sommerhalvåret. Det er mange holdninger til oversvømmelsesproblematikken. Farbargudenå handler dog ikke om dem, men om de rekreative muligheder Gudenåen byder på.
Susanne Mejlgaard og Nicole Wolter forsikrer, at de har haft fantastiske vandreoplevelser, og i deres vandrebog giver de desuden gode råd i forhold til oversvømmelser som f.eks. alternative ruter, man kan bruge til gå uden om vand på stien.
Vandrebogen tilbyder sine læsere den imponerende historie om pramdragernes Gudenå, landskabet, naturen og fascinerende fortællinger om steder og seværdigheder i ålandskabet – lige fra levende kulturarv som de historiske pramdragerkroer over forsvundne klostre og måske Jyllands ældste kongegrav til lokkende badeanlæg og våde enge med rigt fugleliv.
Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d
sø