Mindeord: Pianisten Jørgen Thomsen

Artiklens øverste billede

Willy Stolarczyk, pianist og komponist, med bopæl i Vejle, skriver mindeord om den anerkendte danske pianist Jørgen Thomsen, Lillerupvej 62 i Rønde. Han var gennem 38 år docent i klaver ved Det Jyske Musikkonservatorium. Jørgen Thomsen døde 6. januar 2023 i en alder af 89 år.

»Pianisten Jørgen Thomsen, Lillerupvej 62 i Rønde - tidligere docent ved Det Jyske Musikkonservatorium i Århus, er død den 6. januar 2023, 89 år gammel.

Jørgen Thomsen var en af Danmarks få nulevende ægte klassisk-romantiske pianister, en klavervirtuos, som mestrede de store værker af Beethoven, Schubert, Schumann, Brahms, Chopin og Liszt. Han havde alle Chopins og Liszts etuder på sit koncertrepertoire, og han kunne vel at bemærke spille dem, både teknisk og musikalsk, så man som publikum følte sig opløftet til en kunstnerisk dimension, fjernt fra hverdagens klaverspil.

Jørgen kom fra den lille by Lundum udenfor Horsens, og allerede som 15-årig bestod han optagelsesprøven til Det Jyske Musikkonservatorium i Århus, hvor han fik Poul la Cour som lærer. Senere studerede han hos den ungarske Bartok-elev György Vasarhelyi i København og derefter i et år hos verdenspianisten Claudio Arrau i New York. Efter sin debutkoncert blev han ansat som lærer ved konservatoriet, hvor han bestred et klaverdocentur i 38 år, indtil han gik på pension i 2001. 

Han optrådte ofte som solopianist rundt i Danmark, gerne på konservatoriet og i Musikhuset i Århus, og fik desuden mulighed for at spille i udlandet, bl.a. i Spanien og USA. Han optrådte også jævnligt som solist med orkester.

I 1964 blev han gift med cellisten Mihalyka Telmanyi, (uddannet hos Bløndal Bengtsson på DKDM) og i årene efter fik de bygget en dejlig villa i Egå, hvor der blev rigelig plads til at opdrage deres to sønnerMichael og Stefan, men også til elever og andre musikalske tilløbere som for eks. gode kammermusikere.

Hvis man kom på uanmeldt besøg (hvad man dog sjældent gjorde) kunne man ”risikere” at træffe både Emil Telmanyi og hans familie, György Vasarhelyi og af og til også Claudio Arrau!

Jørgen var jo vokset op under 2. verdenskrig – han var 11 år, da den sluttede – og den periode blev ved at påvirke ham på mange måder. England og Amerika var altid vigtige fix-punkter for ham. Han talte ofte om sin tid i New York og om de store pianister som Rudolf Serkin og Arrau. Skal man blive en fuldt flyvefærdig virtuos, skal man ikke sprede vingerne over for mange områder, men øve, øve og atter øve – ens tanker må kredse om de faglige idealer, og sådan havde Jørgen det også. 

På den anden side – når man besøgte familien, stod han ofte i køkkenet og var ved at bage brød og at vaske op. Det slappede han af ved. Også havearbejde havde hans store interesse. De havde et sommerhus ude i Mols Bjerge – der kunne man gå lange ture i bakkerne og samtale om tilværelsen og om, hvor man kunne finde mange brombær!

Pianisten Jørgen Thomsen gjorde ikke meget væsen af sig, hverken PR-mæssigt eller som koncertarrangør, noget, som ellers mange musikere går højt op i. Han interesserede sig simpelthen mest for musikken og den håndværksmæssige side af sagen – hvordan man skulle opnå at honorere det, som komponisterne forventede af en udøvende kunstner – nemlig at være tro overfor såvel nodebillede som intentioner.

Han spillede naturligvis kammermusik med sin cellofrue, men først i årene efter, at de begge var gået på pension, lykkedes det at få ham i gang med at indspille noget af sit store repertoire på CD. I perioden fra ca. 2009 – 15 indspillede de 8 CD’er med bl.a. alle Beethovens værker for cello og klaver, men også en del andet og ikke mindst flere af de store klaversonater af Schubert.

Musiklivet ved måske ikke, hvilken musikalsk fagmand og hvilket hjerteligt og passioneret menneske, der nu har forladt os, men vi der har kendt ham i mange år, vi ved det og vi vil savne ham. 

Og tro ikke, at vi vil glemme ham – det vil vi aldrig. 

Jørgen Thomsen begraves fra Bregnet Kirke ved Rønde lørdag den 14. januar 2023.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.