Speeddate med naboerne: Tour de Vivild binder byen sammen med middag og fest

Middagsselskaber med kendte og ukendte naboer ryster en hel landsby sammen i nært fællesskab på tværs af generationer.

Artiklens øverste billede
Kurt Enevoldsen og Berit Tækker Rasmussen er enige om, at Tuor de Vivild er et stort aktiv for fællesskabet i byen. Foto: Grethe Bo Madsen

Der er intet som god mad og drikke til at få tungen godt på gled – også blandt dem, der måske ikke lige kender hinanden så godt i forvejen. Det ved de i Vivild, hvor Tour de Vivild har været en årelang god undskyldning for at mødes på kryds og tværs i byen og spise middag sammen i festligt lag inden man mødes til fælles fest. 

Efter tre års ufrivillig corona-pause genoplives traditionen lørdag 28. januar. Efter mørkets frembrud kommer der liv i gaderne, når opstemte middagsgæster finder vej til deres første værter. Efter forretten siges der farvel og på gensyn, inden gæsterne hver for sig finder vej til deres middagsværter. Når middagen er spist, tages der igen afsked, inden gæsterne drager videre til deres sidste værter, hvor desserten serveres, inden alle de mange middagsgæster og værter sammen myldrer videre ud i gaderne og samles til fælles fest med musik og dans i Borgerhuset ud på aftenen. 

Tour de Vivild betyder uden tvivl rigtig meget for byen, fordi vi jo hilser på hinanden på en helt anden måde, når vi bagefter mødes i det daglige. Nu har vi noget sjovt at tale sammen om. Det er utrolig vigtigt for en lille by, at have noget, der binder os sammen

Kurt Enevoldsen

Kæmpe puslespil

Berit Tækker Rasmussen lægger på vegne af Vivild Borger og Handel det kæmpe store logistiske puslespil, der får regnestykket med værter og gæster til at gå op og tager sig at alt det praktiske omkring arrangementet.

»Jeg var i sin tid som formand for foreningen med til at starte traditionen op, og det er så sjov og hyggelig en aften, at jeg stadig gerne tager den tørn. Det skal gerne passe sådan, at de frivillige værter hver laver mad til otte-10 gæster. Første hold gæster kommer til forretten. Næste hold kommer og spiser hovedret og sidste hold får dessert,« forklarer hun. 

Gæsterne medbringer selv drikkevarer, og det eneste de ved på forhånd er, hvor de skal møde op kl. 17.30 og spise forret. Når den er spiste får hver gæst en konvolut, hvor der står, hvem de nu skal besøge og spise hovedret hos. Og når hovedretten er sat til livs, får de endnu en konvolut med oplysninger om, hvor de skal hen og have dessert. Man kan sagtens følges ad som par, men ellers er det nye gæster, man møder og spiser sammen med hos alle værterne.

Styrker landsbylivet

»Det er så sjovt og hyggeligt, når alle de her middagsgæster støder på hinanden rundt i gaderne på vej til deres næste vært. I år bliver vi ikke helt så mange, som vi plejede at være før corona, men vi ser ud til at nå op på omkring 80 gæster og 10 værter, og der er jo stadig et stykke tid til, så flere kan stadig nå at melde sig til.« 

I en by som Vivild med omkring 780 indbygger svarer det til, at godt hver 10. borger har sat kryds i kalenderen for at middags-speeddate med kendte så vel som ukendte medborgere, og det er ifølge Berit Tækker Rasmussen med til at skabe det gode fællesskab i Vivild. 

»Det, der gør Tour de Vivild så hyggelig, er, at vi her mødes på tværs af alder og interesser. Det er både de ældre og de unge, nytilflytterne og dem, der har boet her hele deres liv. Det er så berigende for Vivild, og det er en rigtig god måde at inkludere nytilflytterne i byens liv. Selvfølgelig kan man godt sige goddag og hilse på hinanden, men dem, der deltager i Tour de Vivild, har en rigtig god fælles oplevelse, og når de sidenhen mødes, så har de noget at tale sammen om. Det er meget værdifuldt for fællesskabet i byen,« siger hun og understreger, at det der med at kunne feste sammen, virkelig er noget, Vivild altid har været god til. 

»Vivild kan bare noget, når det kommer til at stable arrangementer på benene og feste. Og det er godt, for det er vigtigt at holde gang i sådan en lille by,« konstaterer hun. 

Det er så sjovt og hyggeligt, når alle de her middagsgæster støder på hinanden rundt i gaderne på vej til deres næste vært

Berit Tækker Rasmussen

»En fantastisk oplevelse«

En af dem, der altid er med til Tour de Vivild, er Kurt Enevoldsen. De første år deltog han som gæst, indtil han sprang ud som vært tre år i rap. I år er han med igen som gæst. 

»Da jeg første gang hørte om ideen, tænkte jeg, det var en fabelagtig god ide, og jeg har været med helt fra start. Det er en fantastisk aften og en virkelig god måde at mødes på, selv i en lille by som Vivild. Jeg har boet her hele mit liv, og alligevel er der stadig nye folk, jeg møder til Tour de Vivild. Der er et leben i byen den aften, alle går jo videre til deres næste vært på samme tidspunkt, og det er så sjovt og hyggeligt at mødes på kryds og tværs i byen. Folk griner og der er en virkelig god stemning,« fortæller han. 

»Tour de Vivild betyder uden tvivl rigtig meget for byen, fordi vi jo hilser på hinanden på en helt anden måde, når vi bagefter mødes i det daglige. Nu har vi noget sjovt at tale sammen om. Det er utrolig vigtigt for en lille by, at have noget, der binder os sammen, og det gør Tour de Vivild. Det er et rigtig godt kit for sammenholdet i byen, og det bygger bro på tværs af generationer. Det er sådan noget, der adskiller os fra de store byer. Her har vi nærvær og fællesskab og drager omsorg for hinanden,« understreger han.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.