Fest og fejring af ny skulptur

Der er lagt op til en festlig markering, når skulpturen "Kalejdoskop" afsløres i Grenaa lørdag 17. december.

Artiklens øverste billede
Kunstneren bag "Kalejdoskop" Amalie Jakobsen sammen med projektchef Nick Palk, HSM Industri A/S, som producerer skulpturen, og formand for kunstforeningen Tyge Ingerslev følger tilfreds tilblivelsen. Pressebillede

Det skal være en festdag, når Grenaa lørdag 17. december klokken 16 tilføres endnu en skulptur - når Grenaa Kunst- og Musikforening forærer byen en skulptur designet af bysbarnet Amalie Jakobsen i anledning af foreningens 75 års jubilæum. Og med en placering ved Kulturhuset Pavillonen i Grenaa.

I næsten et år har bestyrelsen arbejdet hårdt for at kunne overdrage Norddjurs Kommune og dermed borgerne et blivende kunstværk som jubilæumsgave.

Med et tilsagn fra Statens Kunstfond, på baggrund af den første skitse, blev jagten på finansiering sat i gang med fondsansøgninger samt støtte fra Norddjurs Kommune og lokale sponsorer. Det er lykkedes foreningen at indsamle 1,1 millioner kroner til kunstværket, takket være donationer fra Statens Kunstfond, Det Obelske Familiefond, Brødrene Hartmanns Fond, den kommune-administrerede »Arvepulje« efter Grenaa-drengen Svend Carlo Svenningsen, og flere lokale sponsorer.S Ja, faktisk lidt mere end der skulle bruges, så nogle af tilskudskronerne betales tilbage.

Den seks meter høje skulptur skal især ses som ungdommens skulptur. den skal vise, at Grenaa er en ung by med masser af unge mennesker og give et bud på, hvordan vi forholder os til den verden, som vi lever i

Tyge Ingerslev

Grenaa Kunst- og Musikforening har fået Stina Schmidt og hendes mand Peter Bruun til at underholde under Kalejdoskop-afsløringsfesten, hvor alle er velkommne. Hun er - akkurat som kunstneren bag skulpturen - opvokset i Grenaa, og er en af de unge talentfulde operasangere, der bevæger sig hjemmevant i forskellige genrer.

Stina elsker at optræde i udfordrende rammer, og at skabe muligheder for, at et nyt publikum kan få en fantastisk vokal oplevelse.

Også sådan ser skulpturen ud.....Nej, selvfølgelig skal avisen ikke på forhånd afsløre kunstværket, men illustrationen giver her en smagsprøve på, hvad der venter. Pressebillede

Programmet indledes i Pavillonen med vin/vand, chips og musik. Det bliver borgmester Kasper Bjerregaard, (V), der afslører skulpturen på plænen ved Pavillonen i faklernes skær, hvorefter Stina vil synge for på et par fællessange.

Bagefter bydes der i Pavillonen på julehygge med gløgg, æbleskiver, småkager og juleslik. Her er der også taler af blandt andre kunstneren bag skulpturen Amalie Jakobsen, hvorefter Stina og Peter underholder igen.

Glad for gaven

Formand for Kultur- og fritidsudvalget i Norddjurs Kommune, Allan Gjersbøl Jørgensen, (S), skal også på talerstolen og er glad for Grenaa Kunst- og Musikforenings jubilæumsgave til byen.

»At skulpturen så tilmed er skabt af en kunstner med lokalt tilhør og støttet af arven fra en tidligere borger i Grenaa, gør ikke værket mindre spektakulært. Jeg er sikker på, at både borgere og gæster udefra vil få en helt særlig oplevelse i mødet med ’Kalejdoskop’.”

Formanden for Grenaa Kunst- og Musikforening, Tyge Ingerslev opfordrer alle interesserede til at deltage i den festlige afsløring og benytte sig af muligheden for at møde Amalie.

»Jeg håber, at se rigtig mange til afsløringen i og omkring Pavillonen i Grenaa på lørdag fra klokken 16. Det bliver både festligt og hyggeligt,« lover han.

Han fortæller, at der ved statuen vil være et lille skilt med en QR-kode, så man på sin smartphone kan blive klogere på historien og processen bag.

Ungdommens skulptur

»Den seks meter høje skulptur skal især ses som ungdommens skulptur. den skal vise, at Grenaa er en ung by med masser af unge mennesker og give et bud på, hvordan vi forholder os til den verden, som vi lever i. Amalie Jakobsens kunstværk vil derved medvirke til at højne Grenaa og Norddjurs Kommunes kulturtilbud til borgerne og særligt til ungdomssegmentet på Grenaas mange uddannelsesinstitutioner,» siger Tyge Ingerslev.

»Skulpturen, jeg har arbejdet mig frem til, består af brudstykker af himmel, fragmenter af stjerner, glimt af jord, skov, by og beskuerens egen krop, der spejles og samles i skulpturen. Når vi træder ind i værket og kigger op, åbenbares et kalejdoskop, der reflekterer de omkringliggende omgivelser, jorden og himlen og samtidigt tillades et direkte kig ud igennem skulpturen,« siger Amalie Jakobsen selv om værket.

Amalie Jakobsen, der efter opvækst og skolegang i Grenaa nu bor i Berlin, har udstillet i blandt andet Mexico City, Chicago og London, og er etableret navn på den danske kunstscene. Hendes værker er desuden repræsenteret i flere danske samlinger, så som Arken Museum for Moderne Kunst, Ny Carlsbergfondet og Kunstmuseum Brandts, samt flere private samlinger. Samtidig er hun med sin unge alder en repræsentant for en ny generation af kunstnere som skaber kunst der undersøger og aktualiserer klodens problemstillinger i nutiden og fremtiden.

Fremstillet hos HSM

Skulpturen har hun siden oktober arbejdet på hos den lokale smedevirksomhed HSM Industri, der også hjælper med til at få den på plads inden lørdag 17. december.

Jeg er sikker på, at vi med den nye skulptur i Grenaa kan være stolte over, at have to kvalitetsskulpturer i byen. Peter Brandes fremragende værk på Torvet - og Amalie Jakobsens ved Pavillonen, men det er da altid en diskussion værd at se på, hvad vi skal med kunst

Tyge Ingerslev

De seneste år har vist, at ikke alle i Grenaa er lige vilde med en skulptur, der måske kræver lidt mere tankevirksomhed og baggrundsviden, end at se på for eksempel Søren Kanne foran Grenaa Kirke.

Mest eksplosivt omkring først placeringen og siden genplaceringen af Peter Brandes-skulpturen, som lige siden dronning Margrethe i 1995 sørgede for at fjerne klædet og afslørede “Ofrende”, skænket Grenaa i anledning af byens 550 års jubilæum af Djurslands Bank, har været omdiskuteret. Og måske aldrig helt forstået af den by, der fik den - som et minde om ”Det Gamle Testamentes” fortælling om Abraham, der får besked om at ofre det kæreste, han har, nemlig sønnen Isak, på Moriabjerget.

Den er blevet kaldt grim, negativ og slet ikke passende til en bymidte. Og har iøvrigt siden afsløringen skiftet navn. For skulpturens oprindelige navn ”Ofrende” er en fordanskning af dens oprindelige franske titel ”l’offrande”, og det har givet en del fejltolkninger af værket, så værket kan efter aftale med Peter Brandes nu kaldes ”Offer”, da det forestiller den bibelske Isak.

Det fører naturligt til et afsluttende spørgsmål til Tyge Ingerslev, om han frygter en ligende reaktion efter afsløringen af ”Kalejdoskop”.

»Nej, det gør jeg ikke. Jeg er sikker på, at vi med den nye skulptur i Grenaa kan være stolte over, at have to kvalitetsskulpturer i byen. Peter Brandes fremragende værk på Torvet - og Amalie Jakobsens ved Pavillonen, men det er da altid en diskussion værd at se på, hvad vi skal med kunst. For mig at se, er kunst ikke lige så vigtig som mad og drikke, men det er tæt på. Skal vi have mere turisme og mere bosætning til Grenaa, skal kultur være en del af det, der lokker folk hertil, fordi det er lig med oplevelse,« siger Tyge Ingerslev.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.