Det er tid til svampejagt og mørk øl

Svampetoast med et lækkert stykke mørbrad. Simpelt, velsmagende og helt klart en af årstidens favoritter i Kims Køkken

Artiklens øverste billede

Jeg ser mig selv som et relativt stort naturmenneske. I hvert fald større end en del af mine venner, men mindre end nogle af mine tætteste venner. Den ene er sgu sågar ved at uddanne sig til friluftsvejleder.

En af dem, ikke friluftsvejlederaspiranten, ja I skal ikke komme og sige, en kok ikke kan fine lange ord, men en anden én, lad os kalde ham Mads for nemhedens skyld, også fordi han faktisk hedder Mads. Han er min ’go-to-guy’ når det gælder svampe. Han kan hele Løvenholmskoven udenad, på den der irriterende måde, hvor man kører med ham derud, kører lidt rundt og tror, at man har helt styr på, hvor man er, men så opdager, at man står og peger mod øst, som så viser sig er vest. Vi har alle sådan en ven ik’?

Nå, men vi går på jagt sammen, både med hagl, riffel og så efter svampe. Elsker det, og vi tager som regel vores børn med på svampejagt i skoven. Så har vi saftevand, kaffe og en lille bitte kage med, samt en stor kurv til svampe.

Man siger jo, at man ikke skal afsløre sine gode svampesteder, og selvom jeg er med Mads i skoven, er der ingen chance for, at jeg kan finde derud igen. Så derfor hidkalder jeg ham, det er meget nemmere. I ved vel også, hvad dovenskab egentlig er? Det er at gøre det hele rigtigt første gang, for så bliver arbejdet meget lettere. Det siger jeg til mine ansatte på Stalden.

Kantareller. Foto: Sune Rasborg

Svampe-app

Nu, når I har fundet jeres eget lille spot til at finde svampe, så pibler det jo op med dem lige nu. Alle mulige slags. Især nu, hvor vejret har været fugtigt og skovbunden suger alt vandet. Men hvis I tager de forkerte, så kan der godt blive lidt knas med maven.

Derfor faldt jeg over en app som kunne identificere hvilken svamp det var og om den kunne spises. Genialt tænkte jeg og downloadede den med det samme. Det ville være nemmere, i hvert fald for Mads, hvis jeg havde den. Men sådan en bandit er jo ikke gratis – åbenbart. 239 kroner skal de have om året. Så derfor fik jeg fat i Mads. Han måske en del dyrere i længden i form af godbidder og lækre ting til ganen, men godt selskab kan man ikke sætte pris på.

Forestil jer så en ordentlig kurvfuld med lækre friske svampe, det kunne være kantareller, trompethatte og Karl Johan, som skal til at gøres rene. Det er der bare ikke noget sjovt ved, det er ikke sådan at man får latterkramper af det vel? Løsningen er simpel. Find en god øl og hæld den op i et glas, sæt noget Bruce Springsteen på anlægget og hyg dig. Det tager lidt tid, men ventetiden værd. Når jeg så skriver at gøre dem rene, så er det ikke noget med at skylle dem i vand, men børst jorden af lige så forsigtigt.

En god mørbasse

Når det er gjort, så finder du et godt stykke brød. Jeg foretrækker et lækkert surdejsbrød, gerne fra dagen før. Varm en pande op med smør, og jeg skrev smør - ikke noget med margarine, gud forbyde det. Hak lidt løg, hvidløg og evt. nogle friske timiankviste, og lad det varme godt op på panden.

Læg så skiver af brødet på og smørrist det. Når det er gjort, tilsætter du svampene lidt ad gangen. Hælder du for mange på panden fra start, bliver de ikke ristet eller stegt, så det er bedre at tage lidt ad gangen, så det bliver ordentligt.

Når svampene er ristet, så tilsætter du fløde, og det skal være i sådan en mængde, at det kan koge ind, uden du skal jævne det. Smag til med lidt salt og peber. Hæld det over det smørristede brød, og nyd smagen af noget af det bedste fra naturens spisekammer. Skal du lige give den lidt mere gas og ikke vegetarisk så steg nogle små svinemørbradbøffer, læg mørbassen på brødet og hæld svampene over.

Et glas må der til

Til det kan jeg godt lidt at drikke en god mørk øl, f.eks. en mørk belgisk øl, som giver lidt af de samme skovnuancer samt alkoholen til at bryde fedmen fra fløden med.

Nu er det jo ikke en svær opskrift, ej heller ny, men for dælen, hvor er det lækkert. Simpelt og velsmagende og en af mine helt klare favoritter på den her årstid.

Hvis jeg skulle have noget vin til denne ret så ville jeg nok gå efter noget Pinot Noir fra Bourgogne. Det behøver ikke være en svinedyr Chambolle-Musigny men en helt almindelig Bourgogne Rouge vil fint kunne gøre det.

Eller, den helt frække: En sherry. Uhmmm, jeg elsker sherry, og man skal ikke være 80 år, ryge snade og fortælle historier fra dengang bedstefar var dreng, og der var snedriver på 15 meter, for at drikke sherry. Det smager vidunderligt.

Nu kommer jeg lige i tanke om, at man også kunne lave en lækker svamperisotto. Det er også ret nemt. Hvis vi lige tager den hurtigt, så står opskriften bag på risotto-ris-pakken. Bare rist svampene først, på samme måde som til svampetoasten. Buon appetito

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.