Dyk ned i historien om Kolindsund

Kolindsund kan stadig skille vandene og skabe debat.

Artiklens øverste billede
Høsten blev kørt ind i de store sundlader, og i 1915 så det sådan ud, da folkeholdet ved gården Rørholm kørte høsten i hus. Se flere fotos fra de 150 år med et drænet Kolindsund, når der er foredrag om sundet i Kulturhuset Pavillonen. Foto: Grenaa Egnsarkiv


Jyllands største sø Kolindsund blev drænet for 150 år siden, og siden da har søen ikke kun været fyldt med marker men har også været omdrejningspunkt for arbejderkonflikter, særlovgivning og det store spørgsmål: Skal vandet tilbage i sundet?

Det kan man blive klogere om i et foredrag, hvor historien om det tidligere sund bliver fortalt helt op til i dag. Aftenen byder også på perspektiver og historier, der gemmer sig under overfladen på den tørlagte sø. Foredraget er lavet i et samarbejde mellem Museum Østjylland og Norddjurs Folkeuniversitet og kan opleves i Kulturhuset Pavillonen i Grenaa tirsdag 4. oktober klokken 19.

Kolindsund fortæller ikke kun lokalhistorie. Området og dets historie er også en afspejling af danmarkshistorien med afvandingsprojektet, arbejderkonflikt, øget fokus på natur og nu også klima. Det er derfor, at Kolindsund er så vanvittig interessant

Tine Bjerregaard

Da Jyllands største sø blev drænet for 150 år siden, var det en del af en national landvindingsbølge, som omformede heder og vådområder til dyrkbar jord. Kolindsund er et tilbagevendende debatemne for djurslændingene – ikke mindst i de senere årtier, hvor klimaforandringerne er blevet tydeligere.

»Kolindsund fortæller ikke kun lokalhistorie. Området og dets historie er også en afspejling af danmarkshistorien med afvandingsprojektet, arbejderkonflikt, øget fokus på natur og nu også klima. Det er derfor, at Kolindsund er så vanvittig interessant,« siger tilrettelægger og museumsinspektør Tina Bjerregaard i en pressemeddelelse fra Museum Østjylland.

Kolindsund – et varmt emne

Engang var søen Jyllands største. I dag er området et langstrakt kulturlandskab indrammet af de kanalsystemer, der fra 1872 - 1878 blev udgravet med håndkraft. Kolindsund er også et debatemne, som ofte tages op i de lokale medier - ikke mindst i denne avis. Med tidens store fokus på natur, biodiversitet og ikke mindst klima taler nogle borgere for at få søen genskabt.

»Arbejdet med udstillingen har været både spændende og udfordrende, men det vidste vi godt på forhånd, at det ville blive, da vi begyndte arbejdet i 2020. Kolindsund er et område med masser af historie, og hvor mange har interesser i spil,« fortæller tilrettelægger og museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning i pressemeddelelsen.

Tæt på Kolindsunds temaer

Denne aften vil udstillingens to tilrettelæggere fortælle om, hvordan udstillingen blev til virkelighed og om de temaer, som knytter sig til historien om Kolindsund: Det store, ambitiøse landvindingsprojekt, det særprægede kulturlandskab og naturens betingelser i sundet.

»”Og så skal vi naturligvis runde klimaforandringerne, som igen har sat gang i debatten om Kolindsund, « slår Rikke Alsbjerg Schøning fast.

Man kan opleve udstillingen ”Kolindsund – søen, der deler vandene” på Museum Østjylland i Grenaa indtil 28. maj 2023. Udstillingen markerer 150-året for første spadestik til dræningen af Kolindsund.

SA

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.