Frivillig biograf i mere end 40 år

Ørsted Bio lever godt af frivillighed og lokal opbakning og styrmanden igennem de sidste 20 år, Kirsten Bjerg, melder om gode tider for den lille biograf.

Artiklens øverste billede
Slut med filmspoler. Kirsten Bjerg bestiller en film, og det hele, også fremvisningen, foregår i dag digitalt. Foto: Anne Frank Henriksen

Film skal ikke bare ses i biografen. De skal ses i din lokale biograf, står der på Ørsted Bios hjemmeside, og det er der heldigvis mange, der gør.

I over 40 år har frivillige drevet det gule hus på Sygehusvej som biograf, og det går godt, fortæller bestyrelsesformand Kirsten Bjerg.

»Det er ikke så tit, vi lige frem har udsolgt til en film, men vi er velbesøgt. For nylig viste vi ’Resten af livet’, og der havde vi mere end 80 gæster over fire dage.«

Hele året rundt viser biografen en ny film hver uge med fire åbningsdage, nemlig onsdag, torsdag, fredag og søndag.

»Vi holder aldrig ferie. Og selv om der kun kommer én besøgende en aften, så viser vi filmen alligevel. Der skal jo være noget for enhver smag, så vi sørger også for at have de lidt smallere nichefilm på plakaten indimellem.«

Jeg og de andre frivillige gør det jo grundlæggende fordi, der er folk herude, som kan lide at gå i biografen. Og de kan lide at komme her. Det giver en glæde at gøre andre glade.«

Kirsten Bjerg

Frivillige filmelskere

Ørsted Biograf blev grundlagt helt tilbage i 1926. I 1983 overtog en lille gruppe frivillige biografinteresserede driften og oprettede foreningen ’Den selvejende Institution Ørsted Biografteater’.

I 1997 købte foreningen den gamle biografbygning for 280.000 kroner med hjælp fra den daværende Rougsø Kommune. Siden er der sket en del renovering, men grundlæggende betyder det, at foreningen sidder så godt som gratis i huset og dermed har meget få udgifter i den retning.

Den gruppe frivillige, som i 1983 samledes for i fællesskab at drive biografen videre, efter at de tidligere ejere havde valgt at trække sig tilbage, havde intet professionelt kendskab til hverken tekniske eller administrative sider af biografdrift. Men ved hjælp af intenst arbejde og entusiasme lykkedes det gruppen på kort tid at blive habile ud i biografdrift.

Gruppen bestod dengang af ca. 12 personer med vidt forskellig baggrund. Siden er der sket en løbende udskiftning i gruppen, men grundstrukturen i driften af biografen er den samme som dengang. i dag står 25 frivillige bag biografen, og heldigvis, nu som tidligere, er der folk med håndværksmæssig snilde, og det har såvel bygning – inde som ude – og det ‘tekniske’ apparatur nydt godt af.

Ørsted Biograf er i dag en af de få biografer i Danmark, der drives udelukkende med frivillig, ulønnet arbejdskraft, men den er en del af et netværk for små biografer i Østjylland, som deler gode ideer og know-how.

»Vi er dog klart den mindste, og måske også den, der har det lettest. Sådan oplever jeg det i hvert fald,« fortæller Kirsten Bjerg, som har været frivillig i foreningen i 28 år, deraf intet mindre end 20 år som formand.

»Jeg og de andre frivillige gør det jo grundlæggende, fordi der er folk herude, som kan lide at gå i biografen. Og de kan lide at komme her. Det giver en glæde at gøre andre glade.«

Biografdriften hviler udelukkende på indtægter fra salg af billetter, kioskdrift, støttemedlemskab via foreningen og reklame- og sponsorindtægter fra lokale erhvervsdrivende. Desuden søger de af og til fonde om hjælp til konkrete projekter.

Nyt udstyr

Når Ørsted Biograf har kunnet overleve, modsat mange andre af samme størrelse, så skyldes det primært den frivillige, ulønnet arbejdskraft og den lokale opbakning. Folk kommer fra hele oplandet, selv om det ikke er de store premierefilm, der vises.

På ønskesedlen står nyt udstyr og stole til salen.

»Alt er jo digitalt i dag, og det udstyr, vi har nu, er fra 2011. Det er jo helt essentielt, at det fungerer, så det er vi ved at overveje, om vi skal skifte. Det koster 300.000 kroner, så der skal vi nok ud at søge nogle fonde. Men det plejer da også at lykkes.«

De frivillige deles om at dække alle filmfremvisningerne, men der skal også gøres rent, klippes hæk, laves annoncer, sendes nyhedsbreve ud, købes ind til kiosken og ordnes andre praktiske ting.

»Men det hele kører bare. Vi har en god økonomi, huset er i helt fin stand og sammenholdet i vores gruppe er rigtigt godt. I det hele taget har Ørsted Bio det fremragende for tiden.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.