Hærværksramt skulptur får nyt liv

Ole Melin Nielsen er ikke blevet nervøs for at udstille på Kunstruten i Grenaa Plantage, selv om den flere gange har været udsat for hærværk.

Artiklens øverste billede
Hærværket på hans skulptur i zink har ikke skræmt Ole Melin Nielsen fra også fremover at udstille på Kunststien i Grenaa Plantage. Foto: Søren Andersen

Ole Melin Nielsen har gang i værktøjet på det fine værksted, som han har lejet sig ind i hos virksomheden EJ Profiler på Ydesmindevej uden for Kolind.

Med en svejserobot som nærmeste kollega er han ved at sætte delene sammen til skulpturen med det finurlige navn ”Jern mod jern, på vej mod nord, stedet hvor jeg bor”. Skulpturen fik en voldsom behandling, da den var en del af dette års Kunstrute i Grenaa Plantage. Den blev slået i flere stykker, men skal nu atter samles og får nyt liv ved Munkholm Zoo ved Balle.

Navn efter en sang

»Den har fået sit navn efter en sang, som jeg kan huske med den danske sanger Anne-Grete. Når den nu skal udstilles ved indgangen til en zoologisk have, hvor den skal tage imod gæsterne, vil jeg nok sætte en fugl på,« siger Ole.

Nej, nej. Jeg er klar igen næste år, for Kunstruten er et fantastisk initiativ. Men jeg synes da, at hærværk på kunstværker er øv, ærgerligt og slet ikke i orden. Så til næste år må jeg måske lave en skulptur på tre tons, som ikke kan slås i stykker. Eller måske sætte strøm til den

Ole Melin Nielsen

Hærværket, som blev gennemført lige efter åbningen og som desværre blev gentaget weekenden efter, har dog ikke gjort ham bange og har skræmt ham fra at udstille, hvis der bliver en ny Kunstrute på stedet næste år. Præcis den reaktion har initiativtager til Kunstruten og næstformand i foreningen Art Outdoors, Ingolf Steffensen, i avisen givet udtryk for, at han kunne frygte.

Skulpturen var hovedløs efter et lige så hovedløst hærværk på Kunststien i Grenaa. Men hovedet kommer på plads igen og får nyt liv i Munkholm Zoo i Balle. Foto: Søren Andersen

»Nej, nej. Jeg er klar igen næste år, for Kunstruten er et fantastisk initiativ. Men jeg synes da, at hærværk på kunstværker er øv, ærgerligt og slet ikke i orden. Så til næste år må jeg måske lave en skulptur på tre tons, som ikke kan slås i stykker. Eller måske sætte strøm til den,« siger Ole med et grin.

Et godt materiale

Han udstiller også i Ryomgård Bypark hver sommer. Her står hans store træskulptur centralt i parken. Men arbejder også gerne i zink som også er materialet, der er brugt til den hærværksramte skulptur.

Der bores og skrues, så skulpturen atter kan stå på sine fødder. Foto: Søren Andersen

»Det er et godt materiale at arbejde i. De her plader har jeg byttet mig til for 24 dåseøl,« siger han.

Øllene og det, der er værre, var hans lidt for faste følgesvend, da han boede og arbejdede i København, hvor han havde job som stilladsarbejder.

Han kom i alkoholbehandling og flyttede til Djursland, hvor han nu ernærer sig som førtidspensionist og kunstner. Han har som digter optrådt i forskellige sammenhænge til flere jazz-poetry arrangementer, blandt andet i Pindstrup Kirke, med den ferme aarhusianske guitarist Uffe Steen, som medspiller.

Kunst med demente og børn

Når han er færdig med at reparere skulpturen, ser han frem til en udstilling på Plejecenter Violskrænten i Grenaa, hvor man allerede har et af hans værker stående. Hans bror, som er ramt af demens efter mange år som alkoholiker, bor på Violskrænten, hvor Ole både skal udstille og lave kunstværker sammen med demente beboere og børn.

»Det glæder jeg mig helt vildt til,« siger han mens han hopper højt til vejrs og vurderer, hvordan hovedet skal sidde på skulpturen, som efter planen skal kunne ses ved Munkholm Zoo fra fredag 12. august.

»Men jeg bliver nok færdig lidt før,« siger han.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.