Sådan holder du soveværelset køligt i varmen

En varm sommernat kan gå hårdt ud over nattesøvnen. Men hvordan får du bedst et koldt soveværelse om sommeren – og er der noget, du ikke må gøre, hvis du gerne vil have et køligt soveværelse?

Artiklens øverste billede
Grundigt gennemtræk kort tid, før du skal sove, er den bedste løsning til at få temperaturen ned i soveværelset. Foto: Lene Samsø, Videncentret Bolius

Det kan være svært at falde i søvn og sove godt, hvis soveværelset er for varmt. Men der er flere ting, du kan gøre for at få en mere behagelig soveværelsestemperatur i sommervarmen.

Nemmeste kølige rum

Den bedste måde at få soveværelset kølet ned til natten er en god, gammeldags gang udluftning med gennemtræk i 5-10 minutter lige inden sengetid.

I løbet af natten bliver soveværelset dog varmere igen.

Forebyg varmen

Hvordan forebygger du, at der bliver varmt i soveværelset?

Soveværelset kan blive varmet meget op en varm sommerdag, og så er det sværere at få kølet ned, men det kan du undgå med udvendig solafskærmning. De mest simple løsninger er:

Hæng tætvævet stof, tæpper eller håndklæder op udenfor over vinduerne - hold mindst 1 meters afstand mellem stoffet og ruden, så der er ventilation.

Sæt skodder for vinduerne og åbn ikke vinduerne i dagtimerne.

Har du et vippevindue, kan du vippe det næsten helt rundt og trække gardinerne for. Pas igen på indbrud.

Stil en stor parasol, markise eller et segl op, hvis du har mulighed for det - de stopper for solens stråler ind ad vinduet.

Skal din bolig bygges om, kan god isolering være en hjælp mod solens varme.

Andre muligheder

Uanset, hvordan du vælger at køle dit soveværelse ned om natten, er der fordele og ulemper, du skal være opmærksom på.

Udover en god udluftning med gennemtræk kan du overveje disse muligheder:

Åbent vindue Et åbent vindue kan være fristende om natten, men brug beslag, kroge eller hasper, der er godkendt af forsikringsselskabet til vinduet, ellers er der risiko for, at indbrudstyve nemt kan komme ind. Tjek dit forsikringsselskabs præcise betingelser.

Insektnet Sæt gerne et insektnet for vinduet, så du undgår for eksempel myg i soveværelset.

Åbne døre Hold åbne døre mellem soveværelse og tilstødende rum og hav åbne vinduer til gennemtræk i de andre rum. En åben dør giver desuden bedre ventilation i løbet af natten og dermed et bedre indeklima.

Åbne slidser eller udluftningsventiler i vinduesrammen Åbn udluftningsventiler eller slidser indbygget i vinduesrammerne. Den varme luft i rummet stiger op under loftet, og når der kommer lidt vind udenfor, skabes der undertryk, og den varme luft suges ud.

Propel eller vifte i loftet I Danmark er det ikke så meget høje temperaturer, der er problemet om natten – det er den stillestående luft. En propel eller vifte i loftet sætter luften i bevægelse og kan dermed give en fornemmelse af nedkøling

Aircondition Med aircondition kan du holde en fast kølig temperatur hele natten. Eksperter anbefaler dog ikke aircondition til private hjem, da den kan være dyr i installation såvel som i strøm. Derudover er airconditioneret luft tør, hvilket kan være generende for slimhinderne.

Færre tekstiler Skift dynen ud med et dynebetræk, eller hvis det er helt slemt: Skift det ud med et lagen vredet op i koldt vand og overvej at køle din hovedpude ned før brug.

Køl kroppen ned Start med et iskoldt brusebad, før du går i seng, hvor du køler kroppen helt ned, og fyld derefter koldt vand i din varmedunk.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.