Kolindsund er ikke kun fortællingen om en sø

Kom på en omvisning torsdag 7. juli i særudstillingen 'Kolindsund – søen, der deler vandene' med en af udstillingens tilrettelæggere.

Artiklens øverste billede
Den imponerede sundlade ved sundgården Pognæs. Laden er et eksempel på den flotte bygningskultur, som findes ved Kolindsund i dag. Laden er en af kun to tilbageværende sundelader ved Kolindsund.  Foto: Grenaa Egnsarkiv

Kolindsund er en del af et landskab, som er formet gennem tusindvis af år. Først af istidens kræfter og siden af mennesket, der har brugt og påvirket landskabet.

På en omvisning torsdag 7. juli fortæller en af udstillingens to tilrettelæggere, Rikke Alsbjerg Schøning, om nogle af de mange historiske begivenheder, som har præget sundet. Især udtørringen af Kolindsund for 150 år siden var et af tidens største landvindingsprojekter og medførte en enorm forandring i landskabet.

Natur og kultur i sundet

I dag kaldes Kolindsund alt fra et naturskønt område til en landbrugsørken.

»Så forskellige syn på sundet tyder på, at natur som begreb ikke er helt enkelt at definere – heller ikke, når vi taler om Kolindsund. For hvad er egentlig natur?« spørger Rikke Alsbjerg Schøning.

På omvisningen retter hun det historiske spotlys mod nogle af de forskellige perspektiver af naturen, og hvordan den har ændret sig.

»Her afspejler området i og ved Kolindsund ganske fint vores syn på naturen gennem tiden,« forklarer hun.

Omvisningen byder også på historien om Kolindsund som kulturlandskab. Det menneskeskabte Kolindsund, som det ser ud i dag, er nemlig på grund af sin inddæmning, net af veje og kanaler og ikke mindst sin markante bygningskultur udvalgt af Norddjurs Kommune som et særligt værdifuldt kulturhistorisk miljø.

»Kolindsund er ikke kun en diskussion om natur, men også en fortælling om landskabsdannelse, bygningskultur og store ambitioner, som kan ses i landet i dag,« fortæller museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning.

Hvor tørt kan det blive?

I særudstillingen er der fokus på Kolindsunds aktuelle historie, hvor klima og spørgsmålet om fremtiden spiller en stor rolle. På omvisning kan du blandt andet høre om, hvordan tørke og ekstremt varme vejrforhold kan få betydning for Kolindsund og fremtidens landbrug.

»Kolindsunds historie handler tit om vand, genoprettelse af søen, oversvømmelser og spørgsmålet om vand eller ej? Men det vil måske overraske flere, at Kolindsunds historie og fremtid også rummer tørke, som en af fremtidens udfordringer,« fortæller museumsinspektør Rikke Alsbjerg Schøning.

Omvisningen er gratis, men husk at tilmelde dig på museets hjemmeside.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Norddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Norddjurs' nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Norddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.