Ebeltoft Kunsthal åbner med mørk udstilling
Ebeltoft Kunsthal slår ’mammut-portene’ op for anden sæson i det rustikke udstillingsrum på havnen i Ebeltoft. Årets første udstilling er med kunstneren Claus Haxholm med titlen ”Af natmørkt hav”.

I 2022 byder Ebeltoft Kunsthals udstillingsprogram på tre store udstillinger, en række arrangementer og især noget for børn, skriver de i en pressemeddelelse, hvor daglig leder og kurator Mathias Kokholm glæder sig over det ambitiøse og mangfoldige program.
»Vi har fået midler fra Statens Kunstfond og Syddjurs Kommune til at udvikle vores aktiviteter til bl.a. flere udendørs udstillinger og værker i det offentlige rum. Det er et område, vi ønsker at udforske – både nu og fremover. Og som noget nyt vil kunsthallen over sommeren arbejde med samtidskunst for børn med en legende udstilling om dinosaurer og mytiske dyr fra kunsthistorien.«
Programmet for 2022 præsenterer kunstnere som Lea Porsager og Glenn Christian, der står bag sommerens udstilling ”Væsen”, for børn og deres forældre, samt kunstneren Marie Kølbæk Iversen som lukker årets program med en soloudstilling i efteråret. Der vil i årets løb bydes ind til både performance, busture i nationalparken, deltagende kunst, oplæsninger, interventioner og meget mere.

Af natmørkt hav
Årets første soloudstilling er med kunstneren Claus Haxholm, der under titlen ”Af natmørkt hav” arbejder med kysten, som et foranderligt sted, hvor havet bliver til land, hvor det flydende bliver fast. Udstillingen er en totalinstallation, hvor lyd, video, stofværker, grafik og tekst udgør en muteret landskabscollage.
Claus Haxholm oversætter i sin udstilling musikgenren Ambient til et visuelt sprog. Ambient er en musikgenre, der fokuserer på lydenes klangfarve, arrangeret for at fremkalde en rumlig, visuel, rolig og ikke påtrængende karakter.
Der er en upåfaldende poesi i Haxholms udstilling, når han eksempelvis arbejder med materialer, der ofte tages for givet. Poesien føres videre i udstillingens sidste komponent, som er et stykke fiktion bestående af prosa og en afart af visuel poesi, hvor det velkendte igen viser sig som noget andet. I udstillingen indgår en overleveret tekst (del af større roman), skrevet på Blichers tid, som foregår på Djurslands sydlige kyster i en mørk og fiktionaliseret version. Her forsøger naturen at kalde mennesket tilbage til en tættere, symbiotisk relation. Men som i Blichers naturmytologier eller som hos den amerikanske horror-forfatter H.P. Lovercraft går det ofte mere eller mindre galt, når naturen kalder.
Claus Haxholm er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi (2014) i København. Han har en baggrund som billedkunstner og musiker. Særligt de historiske og filosofiske aspekter af kunst, sprog og musik optager ham såvel som fascinationen af, hvordan musikkens store verden kan inspirere og åbne op for en forståelse af, hvad det vil sige at være menneske her på jorden.
Fernisering
Til ferniseringen 20. maj kl. 16 vil man kunne opleve en performance af Claus Haxholm og åbningstale ved kunstnerisk leder Mathias Kokholm. Der vil blive serveret forfriskninger og alle er velkomne.
Man kan opleve udstillingen frem til 18. juni fredage klokken 13-17 og lørdage 11-14.
Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Syddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Adresseavisens nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Syddjurs på listen og tryk tilmeld.
d
sø