Påskeferie med æg og antikke guder

Gammel Estrup har 9.-18. april fokus på forår og danske påsketraditioner tilrettelagt særligt for børn og familier.

Artiklens øverste billede
Fra gammel tid har det været en populær beskæftigelse at trille eller ’trante’ æg ved påsketid. Her ses børn på herregården Ørbæklunde, der i påsken 1935 triller æg indenfor ved hjælp af en hjemmebygget rampe. Foto: Kai Uldall, Nationalmuseet

På Gammel Estrup kan man i påskeferien tage familien under armen og blive klogere på både påsketraditioner og antikken på herregården.

Hver dag i påskeferien kan man blandt andet komme med på gratis omvisninger med fokus på forår og danske påsketraditioner tilrettelagt særligt for børn og familier:

»Foråret var en travl tid på herregården, og påsken, som vi i dag kender som en familietradition med påskemiddage, æg og kyllinger, har en lang historie bag sig, der både er meget folkelig, men også hellig og fuld af kristne traditioner. I påskeferien kan man få historien om forårets mange forberedelser for høj og lav gennem tiden, og vi fortæller om de danske påsketraditioner, så selv de mindste kan være med,« siger Simone Wildau Sauter, der er museumsformidler på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, i en pressemeddelelse.

»Man kan for eksempel høre, hvordan æggene i gamle dage var en påske-gave til fattige folk og dem, der trængte, når der i foråret var ved at være tømt ud i forrådskamrene, og få historien om at trille æg og holde konkurrencer, som man gjorde på herregårdene før i tiden,« fortæller hun.

Man kan også gå på opdagelse på egen hånd og følge et særligt børnespor, hvor man skal finde nogle store æg rundt omkring på herregården, hvori der gemmer sig en fantastisk myte. Hele dagen er der mulighed for at stille den lille sult i Herregårdskøkkenet, hvor der bages efter Gammel Estrups 100 år gamle opskrifter og brygges kaffe på Madam Blå.

Antikken på herregården

I påskeferien lancerer Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum desuden særudstillingen ”Antikken på herregården” om antikke elementer i herregårdens indretning. Udstillingen, der består af tekster og et lydspor igennem Gammel Estrups historiske sale og gemakker, er i påskeferien suppleret med et særligt værksted for børn, hvor man kan male gipsfigurer inspireret af antikken:

»I udstillingen kan man opleve, hvordan adelsfolkene før i tiden hentede inspiration fra antikkens fantastiske og forunderlige gudeunivers, når de skulle indrette smukke sale og gemakker i huset. I børnesporets æg finder man fantastiske græske gudefortællinger, og i Orangeriet har vi indrettet et værksted, hvor man kan male sine egne gipsfigurer til at tage med hjem,« fortæller Simone Wildau Sauter.

Der er aktiviteter på Gammel Estrup i hele påskeferien 9.-18. april, og Herregårdskøkkenet er åbent med salg af hjemmebagt kage, kakao og kaffe fra Madam Blå. Museet er åbent alle dage kl. 10-17.

Entre. Børn under 18 år er gratis.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Norddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Norddjurs' nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Norddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

gs

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.