The Kalmars: Ryomgård søskendetrio skal kæmpe om titlen som årets Unge Forsker

De tre søskende Nanna, Frederikke og Gustav Kalmar fra Ryomgård var særdeles overbevisende, da de præsenterede deres forskerprojekter for juryen ved den midtjyske semifinale for Unge Forskere onsdag.

Artiklens øverste billede
De tre søskende Kalmar vandt torsdag den regionale finale i Region Midtjylland for deres avancerede forskerprojekter om lyd, kropsbevægelser og toneændringer. Frederikke (i midten) og Nanna er enæggede tvillinger og begge 17 år og Gustav er 12. Pressefoto.

Familien Kalmar fra Ryomgård i Syddjurs Kommune er gjort af et helt særligt genetisk materiale. Når finalen i Danmarks største naturvidenskabelige talentkonkurrence, Unge Forskere, finder sted slut april, står de tre Kalmar-søskende klar med deres gennemarbejdede forskerprojekter.

Onsdag gik de tre seje forskerhjerner sensationelt videre fra den regionale finale i Syddanmark til den prestigefyldte nationale finale efter tre store præsentationer, der imponerede dommerne. Nanna og Frederikke, tvillinger på 17 år, kvalificerede sig sammen med deres forskerpartner Emma Louise Berg i seniorrækken og lillebror Gustav Kvist Kalmar på 12 år går videre fra juniorrækken.

Alle tre har prøvet at deltage i Unge Forskere konkurrencen før. Frederikke Kalmar vandt sågar den nationale titel i 2018 som årets Unge Forsker og også Nanna og Gustav har begge vundet kategoripriser. Men forskertrangen stopper ikke der.

Frederikke og Nanna går i dag i 2.g på Egå Gymnasium. Sammen med Emma Louise Berg, også fra 2.g, har de i deres vinderprojekt forsøgt at finde en metode til at fjerne forstyrrende støj i højttalere. Ved hjælp af noise cancelling vil de fjerne den 50 Hz-støj fra elnettet, der giver en generende, lavfrekvent brummen, som kan være sundhedsskadelig for mennesker.

Nanna Kalmar vandt i 2021 Talentprisen ved Syddjurs Award, som Adresseavisen og PR Electronics er fælles om og består ud over æren af en pengepræmie på 10.000 kroner.

Fremragende sporet ind på teorien. Godt stof til lærebog. Rigtig god sammenhæng mellem teori og praksis

Fagjuryen

Godt stof til lærebog

Den professionelle fagjury, der vurderede dagens projekter, var ikke i tvivl:

»Fremragende sporet ind på teorien. Godt stof til lærebog. Rigtig god sammenhæng mellem teori og praksis,« lød motiveringen blandt andet.

Gustav Kalmar går i 6. klasse på Ryomgård Realskole. Hans projekt hedder: The change of science - now you see it, now you don’t. Han har forsket i at finde grænsehastighederne for, hvornår ændringer i bl.a. toner, bevægelser, smag og farveskift kan erfares af mennesker. Gustav har også haft en forsøgsperson i en MR-scanner for at undersøge, om der er et sted i hjernen, som har med bl.a. kropsbevægelser og toneændringer at gøre.

»Resultatet og præsentationen vidner om, at det er en person, der har tilegnet sig en dyb faglig viden, en person, der er nysgerrig og som vil forstå, hvorfor ting hænger sammen, som de gør,« lød det fra fagjuryen bestående af forskere, erhvervsfolk og lærere.

16 direkte videre

I alt syv juniorer fra 5. - 10. klasse og ni seniorer fra gymnasier går direkte videre fra den regionale midtjyske finale i Naturvidenskabernes Hus i Bjerringbro til den nationale finale i København, hvor de skal dyste om titlen som Årets Unge Forsker ved Science Expo d. 24. - 26. april.

Her er mulighed for at vinde store kontante præmier og deltagelse i både EM og VM.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.