»Jeg er snart sanseløs«

Tab af sanserne sker naturligt, jo ældre vi bliver. For en stor del er syns- og høretabet så stort, at verden forandres.

Artiklens øverste billede
Verden forskubber sig, når man som ældre mister sine sanser og man må finde en ny måde at være i verden på.
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.

Oluf på 88 år har fået serveret kaffe.

»Det står ved din venstre hånd,« lyder det.

»Her?» spørger Oluf og får bekræftende svar.

Oluf kan ikke se. Han kan ænse lidt, men når han har åbne øjne er verden fyldt med tyk tåge. Så han lukker tit øjnene.

»Er det når lyset generer, du lukker øjnene?« spørger etnolog Jon Dag Rasmussen.

»Nej, jeg betrager, hvad der sker, som overflødigt og unødvendigt, og så kan jeg ligeså godt hvile øjnene,« svarer Oluf efter en tænkepause.

Sansesvækkelser i alderdommen

Etnolog Jon Dag Rasmussen var på besøg hos Oluf i forbindelse med det store etnografiske studie ’Sansesvækkelser i alderdommen’, som blev udgivet af Ensomme Gamles Værn i 2020.

Sammen med rapporten blev også en lille film: ”Jeg er snart sanseløs” udgivet, og det er i denne film, at scenen med Oluf på 88 finder sted.

Oluf har ikke så mange ord for sit synstab. Måske hører han heller ikke så godt. Og det var formålet med selve studiet at undersøge nærmere, hvordan tab af sanser påvirker alderdommen.

Hørerøret

Nedsat syn og hørelse er noget, som vi accepterer som en del af det, at blive ældre. Skarpt i erindringen står Fru Møhge i Matador, der næsten altid hørte forkert og måtte have hørerøret til øret, hvis hun skulle have chance for høre bare lidt.

Det griner vi lidt af, og Fru Møhge spiste jo bare videre. Men det er altså en alvorlig livsforandring, når sanserne forandrer sig så meget, at hverdagen bliver påvirket af det.

»Nogen finder måske ikke ud af, hvorfor man ikke følger med i samtalen. Man bliver måske forvekslet med en, der er lidt tilbagestående og ikke rigtig forstår, hvad der bliver snakket om. At man går over til at bedømme et menneske og sige – ahh der er vist ikke for mange brikker at flytte rundt med. Hvor de ikke tænker på, at det bare kan være det simple, at man ikke kan høre, hvad der bliver sagt. Jeg tror lidt, vi stærkt hørenedsatte bliver grupperet som lidt for sig.«

Ordene kommer fra Bent på 84, der også er med i filmen. Det er fra ham titlen kommer.

»Er andre sanser blevet skærpet? Er du blevet bedre til at lugte, nu du ikke kan høre. Ser du mere?« bliver han spurgt om.

Mange af mine sanser døjer jeg med, også mit syn så jeg døjer med mit kørekort, fordi de synes ikke jeg læse de skide bogstaver på fem meters afstand

Bent, 84 år der også har nedsat hørelse

»Nej, slet ikke, jeg er snart sanseløs,« siger Bent, griner lidt og fortsætter:

»Min lugtesans er lig nul. Jeg synes godt, jeg kan smage, om noget smager godt eller dårligt. Jeg havde i hvert fald fået for meget salt i sovsen i aftes. Mange af mine sanser døjer jeg med, også mit syn så jeg døjer med mit kørekort, fordi de synes ikke, jeg læser de skide bogstaver på fem meters afstand,« siger han med et smil og stor ærgrelse i stemmen.

Hvordan opleves nedsatte sanser?

Rapporten er et såkaldt etnografisk studie, hvor forskerne ikke bare har stillet spørgsmål, men tænkt ved sig selv: Hvordan er det mon egentlig at have nedsatte sanser? Det har de gjort ved besøg hos gamle mennesker med sansesvækkelse, hvor de har observeret, hvordan nedsatte sanser opleves. På den måde har de fået et dybere indblik i konsekvenserne af sansetabet i ældre menneskers egne omgivelser.

De interviewede personer giver os andre et indblik i livet med svækkede sanser, og man oplever, hvordan de stille har indrettet sig til et andet liv med mistede sanser.

Rapporten sætter mange ord på det, vi allerede ved: At svækkelse af sanserne ofte medfører tilbagetrækning fra de sociale elementer af tilværelsen. Den peger desuden på, at et menneskes ydre og indre verden er uløseligt forbundet, og at man nemt kommer til at føle sig afkoblet fra begge dele på grund af sansetabet.

En dame på 83 år beskriver for eksempel sit synstab, som at verden blev mere fremmed for hende, som om den forrykkede sig og var anderledes, end den havde været før. Tabet af den velkendte verden gjorde, at hun ikke blot havde svært ved at orientere sig, men også følte sig lidt fortabt, som var hun på en fremmed planet

Dårlig hørelse

Når hørelsen begynder at svigte, er et af de første tegn, at det er svært at høre, hvad der bliver sagt, hvis der er mange sammen. I familien eller vennesammenhænge kender vi det nok. Vi griner lidt af det, og fortsætter samtalen.

Det kan føre til frustration og irritation for den, hvor hørelsen svigter, og mange vælger at trække sig. Det hører vi også i videoen, at det er nemmere at trække sig tilbage og hvile hjernen lidt. For det hårdt at prøve at høre efter hele tiden.

Det er en alvorlig følge. Forskning viser, at når man trækker sig fra større forsamlinger, begynder man at opleve ensomhed, isolation og nedsat livskvalitet. Forskning viser også, at ubehandlet høretab forøger risikoen for demens.

Så nedsat hørelse skal tages alvorligt. Der findes mange fine høreapparater, men ifølge studiets konklusion så er teknikken ikke god nok.

»Det er beskæmmende at erfare, hvor mange der ser sig nødsaget til at undlade at bruge høreapparater eller tager dem ud, har smerter i ørerne, ikke kan skifte batterier med videre og derved skubbes ud af sociale og kulturelle sammenhænge,« står der blandt andet i konklusionen.

Verden forskubber sig

Der findes ikke præcise tal for, hvor mange ældre, der er har nedsat syn eller hørelse. Og indtil studiet blev udgivet, vidste man heller ikke meget om, hvordan og hvor meget, det påvirker livet. Konklusionen er klar, efter forskerne har undersøgt det.

»Konsekvensen af komplekse sansemæssige forandringer er, at verden forskubber sig, og de gamle mennesker må finde frem til nye måder at være i verden på. Hvor det er slemt nok for den enkelte at miste oplevelsen af værdsatte detaljer i hverdagen – hvad enten det handler om det, der ikke længere kan ses, eller det, der ikke længere kan høres – er konsekvenserne langt mere omfattende end dette tab,« står der i konklusionen.

Hele rapporten, som danner grundlag for denne artikel kan læses på dette link:

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.