Hestefund fra Norddjurs er på Top 10 i 2021

Arkæologisk fund fra Ginnerup er blandt de mest spektakulære i 2021.

Artiklens øverste billede
Udgravningen ved Ginnerup er en af de største, der er foretaget i Museum Østjyllands historie - 40 deltog på et tidspunkt i jagten på hesteknogler. Foto: Museum Østjylland

Et enestående heste-fund fra Ginnerup i Norddjurs er i Top 10 over fund fra 2021.

Landets museer og Slots- og Kulturstyrelsen kan igen i år præsentere en usædvanligt spændende Top 10 over de allermest spektakulære, arkæologiske fund, som er dukket frem af den danske muld i 2021.

Vi kom for at finde noget spændende arkæologi, men nu har vi oven i købet fået et fund, der sætter hestens historie i det danske landskab i et helt nyt perspektiv

Lutz Klassen

Det har længe været en hemmelighed, men nu kan det fortælles, at et af fundene på listen er fra Museum Østjylland og Ginnerup.

Opdaget i 2020

Museum Østjyllands arkæologer opdagede sidste år - og gravede videre i år på hvad man anser som Nordeuropas eneste heste-kultplads fra stenalderen - i Ginnerup. Da de gravede hesteknogler frem vidste de, at de stod med et helt usædvanligt fund. Et fund, som nu er med på årets Top 10 over arkæologiske fund i 2021 Danmark.

En af mange hestekæber dukkede frem i Ginnerup. 5.000 år efter denne hestekæbe blev lagt i jorden, så den igen dagens lys. Foto: Museum Østjylland

»Vi vidste, at der vi sandsynligvis ville gøre spændende fund i udgravningen i Ginnerup i år, men at vi fandt Nordeuropas eneste heste-kultplads fra stenalderen, kom alligevel voldsomt bag på os,« siger en begejstret forskningsleder, Lutz Klassen fra Museum Østjylland. »Vi kom for at finde noget spændende arkæologi, men nu har vi oven i købet fået et fund, der sætter hestens historie i det danske landskab i et helt nyt perspektiv. Hesteknoglerne, der vidner om en hestekult fra stenalderen, har givet genlyd i museumsverdenen og lokalområdet, og det har også fået international opmærksomhed langt ud over Danmarks grænser,« siger Lutz Klassen.

Stort samarbejde

Stenalderudgravningen er et samarbejde med Moesgaard Museum, Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Museum Østjylland, der i de sidste to år har udgravet den 5000 år gamle kultplads fra bondestenalderen ved Ginnerup. Der er tale om nogle af de største arkæologiske udgravninger i museets historie med omkring 40 deltagere.

Læs også

Del artiklen