Alle Helgen: "I er jordens salt. I er verdens lys"

På søndag er det Allehelgensdag, hvor vi mindes de døde. -

Artiklens øverste billede

I forordet til sin velfortalte bog ’Det ender godt’ (2009) fortæller Kristeligt Dagblads chefredaktør Erik Bjergager levende om bogens tilblivelse.

Bogen bygger på samtaler med den afdøde præst, forfatter, tryllekunstner, foredragsholder, debattør m.m. Johannes Møllehave (1937 – 2021).

”En dag i januar 2008 fik Johannes Møllehave to blodpropper i hjernen.

Danmarks mest efterspurgte præst, forfatter og foredragsholder blev sendt til tælling, men overlevede, selv om sygdommen fortsat trækker et spor af fysisk træthed og periodevis mismod i hans liv. I kølvandet på blodpropperne bad lægerne Møllehave om at skrue tempoet ned. Slut med 30 foredrag om måneden og meget af alt det andet, han også har haft gang i.

»Lægerne siger, jeg skal holde mig i ro, og det gør mig så urolig,« sagde patienten Møllehave med et Storm P.-citat i dagene efter, han var blevet udskrevet fra hospitalet.”

Man klukler under læsningen af bogen, som er Møllehave for fuld udblæsning. Morsom og alvorlig på samme tid.

Man skal leve sit liv, så selv bedemanden bliver ked af det, når man dør, siger Johannes Møllehave.

Det er betagende og livsbekræftende, når Møllehave fortæller om døden, sorgen og håbet.

Socialdemokratiets tidligere formand, afdøde Svend Auken, havde stor glæde af bogen på sin sidste dage. Han fandt en ro og en accept af, at livet var ved at rinde ud, fortalte Johannes Møllehave, som var nær ven med Auken.

I ’Det ender godt’ fortæller Johannes Møllehave om betydningen af Allehelgens dag, som markeres smukt og værdigt i kirkerne på søndag – altid første søndag i november:

”På denne søndag hører vi Jesus sige: ”I er jordens salt. I er verdens lys”: De døde er mennesker, der har lyst og været salt i vore liv. Jeg tænker specielt på min mormor, som i den grad gav mig min barndoms lys. Hendes stemme og livsglæde var en stor gave. Jeg havde været en anden, hvis ikke jeg havde haft hende som mormor,” fortæller Møllehave.

Læs ’Det ender godt’ igen og igen sammen med den nyligt udgivne ’Store Kongensgade 23’ af digteren Søren Ulrik Thomsen.

Søren Ulrik Thomsen mistede sin mor, Hanne Thomsen, i 2020. Det motiverede ham til at skrive en bog for at ære hendes minde - om hendes psykiske problemer og rædsler og hendes møde med psykiatrien. Hun slap ud af sit fængsel, fordi en psykiater, Mogens Jacobsen, i stedet for fortsat at fodre hende med alskens medicin, begyndte at tale med hende. Det helbredte hende og gav hende livet tilbage.

I bogen citerer Søren Ulrik Thomsen et af moderens digte:

”Så dejligt som på jorden/ er næppe noget sted/og kommer jeg i himlen/vil jeg ha jorden med.”

Et godt digt, konstaterer sønnen.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen