Mød Özlem Cekic - brobygger og debattør - på Vivild Gymnastik- og Idrætsefterskole

Det tidligere folketingsmedlem for SF Özlem Cekic giver sit bud på, hvordan vi kan bygge bro mellem befolkningsgrupper ved et arrangement på Vivild Gymnastik- og Idrætsefterskole.

Artiklens øverste billede
Mød Özlem Cekic på Vivild Gymnastik- og Idrætsefterskole 29. september, hvor hun giver sit bud på, hvordan vi kan bygge bro mellem forskellige befolkningsgrupper. Foto: Tina Rossing

Özlem Cekic har i dag lagt politik på hylden, men hun er stadig et politisk menneske, som brænder for at skabe vellykket integration, flere mønsterbrydere og brobygning mellem befolkningsgrupper.

Det tidligere SF folketingsmedlem er en aktiv debattør, der med sine synspunkter om brobygning mellem mennesker på tværs af kulturelle forskelle er med til at sætte dagsordenen i den offentlige debat.

Den 29. september besøger Özlem Cekic Vivild Gymnastik- og Idrætsefterskole.

Özlem Cekic interesserer sig meget for at skabe gensidig forståelse blandt forskellige befolkningsgrupper, herunder forskellige kulturer og religioner. Hun har sammen med blandt andre nu afdøde tidligere overrabbiner Bent Melchior opbygget Foreningen Brobyggerne - Center for Dialogkaffe.

Özlem Cekic, der er generalsekretær for foreningen, har til dens hjemmeside ytret følgende:

»Jeg oplever et Danmark, hvor afstandene mellem mennesker øges. På højre- og venstrefløjen og blandt religiøse grupperinger er tonen skarp og stemmerne hævet.

I befolkningen tager man i stigende grad afstand til hinanden. Især på de sociale medier får sproget en grovere karakter, og man stempler hurtigt hinanden som racister og landsforrædere. Jeg er bekymret for, at vi mister orienteringssansen og vender vreden mod hinanden frem for mod dem, der for alvor truer vores demokrati.

Derfor har jeg siden 2008 medvirket og været initiativtager til en række projekter, hvis formål er at bygge bro mellem befolkningsgrupper.«

Foredraget handler om denne brobygning og om hvordan hun, blandt andet via foredrag og deltagelse i foreningen selv ønsker at bidrage til at der skabes større forståelse blandt mennesker med forskellig kultur, religion og andre forhold. Hun bruger blandt andet udtrykket at bygge broer fremfor at grave grøfter.

Fra Føtex til Folketinget

Özlem Cekic blev født 7. maj 1976 i Ankara, Tyrkiet, i en familie med rødder i det kurdiske mindretal.

Da hun var tre år, flyttede familien til Finland, hvor hendes far havde skaffet sig selv og hendes mor arbejde på den tyrkiske ambassade. Siden flyttede familien til Danmark, hvor Özlem Cekic og hendes brødre startede i folkeskolen.

Snere da Özlem Cekic var otte år, besluttede hendes forældre at sende hende og hendes storebror til Tyrkiet for at blive passet af deres mormor, så forældrene bedre kunne arbejde og tjene penge i Danmark.

I forældrenes optik var det en praktisk løsning og kun en midlertidig adskillelse, indtil de kunne følge efter og permanent flytte hele familien hjem til Tyrkiet. Men for Özlem Cekic var det et kæmpe kulturchok, og hun faldt aldrig rigtig på plads. Derfor kom hun hjem igen året efter, og har siden da boet i Danmark.

Samme år, som hun tog studentereksamen fra Rysensteen Gymnasium i 1996, blev hun gift med en mand fra forældrenes hjemby i Tyrkiet.

Det var et arrangeret ægteskab, ikke et tvangsægteskab, men det var ulykkeligt, og Özlem Cekic blev skilt igen seks år senere, som hun selv siger: »Et arrangeret ægteskab er ligesom at spille lotto. Enten vinder man, eller også taber man. Jeg tabte.« (»Fra Føtex til Folketinget«, s. 98).

I 2000 blev hun færdiguddannet sygeplejerske og startede sin karriere inden for børne- og ungdomspsykiatrien. De skæbner, hun mødte der, har været med til at præge hendes politiske mærkesager, hvilket kun forstærkes af, at hendes bror i voksen alder har fået konstateret en psykisk sygdom. Pludselig får hun sat ord og begreber på de problemer, hun igennem ham har haft tæt inde på livet i løbet af sin ungdom og sit voksenliv.

Özlem Cekic startede sin politiske karriere som tillidsrepræsentant og meldte sig hurtigt derefter ind i SF. I 2004 blev hun medlem af SF’s hovedbestyrelse og i 2007 valgt ind i Folketinget. Politik åbnede en helt ny verden, hvilket var medvirkende til at få hende ud af det dårlige ægteskab. Özlem Cekic blev gift igen i 2006 og har tre børn.

Samarbejde på tværs

Foredraget er arrangeret i samarbejde mellem Allingåbro, Vivild og Omegns Pensionistforening samt menighedsrådene i Vivild, Vejlby og Rougsø Nord. Vivild Gymnastik- og Idrætsefterskole stiller lokale til rådighed og sørger endvidere for, at der kan købes kaffe i pausen.

»Vi har valgt en beskeden entré på 75 kr. og håber derved, at rigtig mange vil komme og høre om det spændende og for mange mennesker yderst relevante emne,« siger Jytte Schmidt, formand for Allingåbro-Vivild og omegns Pensionistforening.

Foredragsaftenen begynder klokken 19.


Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen