Forud for OL i Tokyo: Se film fra da Hitler åbnede OL i Berlin

Snart er der OL i Tokyo. En begivenhed, hele verdens øjne er rettet mod. Det vidste Hitler også godt i sin tid.

Artiklens øverste billede
Hitlers OL var prangende, og den nazizstiske agenda lå gemt under overfladen Pressefoto

OL-scenen er en unik mulighed for at profilere sin nation, og det var den tyske diktator Adolf Hitler tilbage i 1936 helt klar over. Nu kan du på Museum Østjylland se en tankevækkende film fra åbningsceremonien af netop OL i Berlin i 1936. Her blev de Olympiske Lege et pompøst propagandashow forklædt som en sportsbegivenhed, dygtigt orkestreret af Adolf Hitler. Filmen varer otte minutter og kan ses i forbindelse med museets særudstilling ’Under Krigen’. Der er gratis adgang til både film og udstilling.

Da den tyske diktator Adolf Hitler den 1. august 1936 erklærede de Olympiske Lege i Berlin for åbne, vidste han, at verden så med.

»Den nazistiske propagandamaskine blev kørt ud for fuld damp. Huse blev sat i stand og malet, gaderne blev vasket, jazzmusik lød i gaderne og ’Jøder forbudt’-skiltene blev pillet ned. Berlin fremstod kort sagt som en fredelig og frisindet by,« fortæller arkivar Mathilde Storvang fra Randers Stadsarkiv.

Danmark var også repræsenteret ved OL i 1936.

Bedraget var komplet, og mange blev forført af den effektive propagandamaskine. Aldrig før havde verden set så pompøst et OL, som man var vidne til i Berlin. Og aldrig før havde sport og politik været blandet så godt og grundigt sammen.

Skjulte nazistiske tegn

Filmen tager dig med tilbage til et historisk propagandashow, der var forklædt som en sportsbegivenhed, hvor kun ’ariske tyskere’ måtte repræsentere Tyskland.

Filmen viser også de traditionelle indslag som den olympiske fakkel med ilden, der tændes og indmarchen af landenes mange atleter.

Når du har set filmen fra OL I Berlin, kan du fortsætte oplevelsen af at være i en tidslomme og se særudstillingen ’Under Krigen – Besættelsestiden på Djursland’. Udstillingen fortæller historien om, hvordan krigen satte sine spor på Djursland, og hvordan hverdagen under krigen fortsatte – på trods.

Film fra åbningsceremoni af OL i Berlin i 1936 kan ses fra 23. juli til 24. oktober kl. 10-16 på Museum Østjylland, Søndergade 1 i Grenaa.


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Norddjurs direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Norddjurs' nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Norddjurs på listen og tryk tilmeld.
d

Læs også